«Παγώνουν» σχέδια για αγορά ακινήτων και επενδύσεις

«Παγώνουν» σχέδια για αγορά ακινήτων και επενδύσεις

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακόπτει την πορεία ανάκαμψης της τραπεζικής αγοράς η πολιτική αβεβαιότητα και το φάσμα των πρόωρων εθνικών εκλογών. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται επιδείνωση των συνθηκών, καθώς τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις «παγώνουν» τα σχέδια για αγορά ακινήτων και επενδύσεις, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι στεγαστικά δάνεια που έχουν εγκριθεί, δεν εκταμιεύονται καθώς οι δανειολήπτες μεταθέτουν τα σχέδια αγοράς κατοικίας. Αντίστοιχα επιχειρήσεις που είχαν ξεκινήσει την υλοποίηση σοβαρών επενδυτικών σχεδίων, επιβραδύνουν κατά πολύ τον βηματισμό τους αναμένοντας να αποκατασταθεί η ορατότητα για τις πολιτικές εξελίξεις. Παραδοσιακά η εκλογική διαδικασία λειτουργεί ανασταλτικά στην υλοποίηση επενδυτικών ή καταναλωτικών κινήσεων, πολύ περισσότερο σε ιδιόμορφες καταστάσεις όπως αυτή που ζούμε, όπου ο κίνδυνος περιπλοκών και αστάθειας, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, αποτελεί ζήτημα καθημερινής συζήτησης. Πριν από λίγες ημέρες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, προειδοποίησε για τον μεγάλο κίνδυνο «μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας», υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί είτε «ως αποδιοπομπαίος τράγος είτε ως Ιφιγένεια για παραδειγματισμό των κρατών-μελών της περιφέρειας της Ζώνης του Ευρώ». Ο κ. Σουρνάρας κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να συνεννοηθούν για το καλό της χώρας, επισημαίνοντας ότι «η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις».

Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, από την περασμένη άνοιξη και μετά καταγράφηκε, σταδιακά, βελτίωση στην τραπεζική αγορά τόσο σε ό,τι αφορά τις εκταμιεύσεις νέων δανείων όσο και σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον των δανειοληπτών (αύξηση αιτημάτων για χορήγηση δανείων).

Σύμφωνα με στοιχεία τραπεζών, τον Ιούλιο του 2014 εκταμιεύτηκαν στεγαστικά δάνεια ύψους 50 εκατ. ευρώ, ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2013 οι εκταμιεύσεις είχαν διαμορφωθεί στα 22 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη ήταν η εικόνα και στις χορηγήσεις δανείων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς τον περασμένο Ιούλιο οι εκταμιεύσεις ανήλθαν στα 60 εκατ. ευρώ έναντι 20 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο 2013. Η τάση αυτή επιταχύνθηκε το φθινόπωρο, ωστόσο δεν είχε διάρκεια καθώς η επιδείνωση των συνθηκών στο πολιτικό σκηνικό, και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπως είναι φυσικό ανατρέπει τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Οι περισσότεροι περιμένουν να δουν αν θα εκλεγεί ή όχι Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς ενδεχόμενο αποτυχίας θα οδηγήσει σε εθνικές εκλογές.

Συνολικά, πάντως, το 2014 θα είναι καλύτερη χρονιά, καθώς οι τράπεζες εκτιμούν ότι για το σύνολο του έτους θα εκταμιευτούν περίπου 500 εκατ. ευρώ στεγαστικά δάνεια έναντι ποσού 250 εκατ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν το 2013, χρονιά που η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα βρέθηκαν στο ναδίρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή