Προβληματισμοί και προσδοκίες για την επομένη των εκλογών

Προβληματισμοί και προσδοκίες για την επομένη των εκλογών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην ανάγκη σχηματισμού ισχυρής κυβέρνησης μετά τις εκλογές και τη γρήγορη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο για την επόμενη ημέρα υπογραμμίζουν επιτελικά στελέχη τραπεζών. Αν συμβεί, σημειώνουν οι τράπεζες, τότε η οικονομία θα πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό ριμπάουντ και το 2015 θα αποτελέσει χρονιά ισχυρής ανάπτυξης.

Αντίθετα, αν η χώρα εγκλωβιστεί σε μια κατάσταση εσωστρέφειας, με δυσκολία στον σχηματισμό κυβέρνησης ή ακόμα χειρότερα νέες εκλογές, και πολιτικές επιλογές που θα μας φέρουν σε σύγκρουση με την Ε.Ε., τότε θα μπορούσαμε γρήγορα να βρεθούμε σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περιδίνηση.

Μιλώντας στην «Κ», στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν εκτροχιάζει την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας και εκτιμούν ότι το 2015 μπορεί να αποτελέσει έτος ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση θα κλείσει γρήγορα τις εκκρεμότητες με τους εταίρους, θα συμφωνήσει για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης και θα επικεντρωθεί στις μεταρρυθμίσεις και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.

Οπως σημειώνουν, δεδομένου ότι τα μεγάλα κόμματα εγγυώνται για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, κάτι που επιθυμεί ξεκάθαρα και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, δεν υπάρχει παρά μόνο ένας δρόμος εμπρός: η συνεννόηση και η συμφωνία με τους εταίρους μας στην Ευρώπη. Στην αντίθετη περίπτωση θα εισέλθουμε σε άγνωστα νερά με μεγάλους κινδύνους. Στελέχη τραπεζών εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μια σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, δεδομένων περιορισμένων ταμειακών διαθεσίμων, της απόλυτης εξάρτησης του τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ, των υποχρεώσεων της χώρας και των εξαιρετικά περιορισμένων χρονικών περιθωρίων.

Χθες, ένας ακόμα Ευρωπαίος αξιωματούχος, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ. Οπως θα ήταν παράνομη μια αναδιάρθρωση (δηλαδή «κούρεμα» ή επιμήκυνση) των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ. Παράλληλα ο κ. Κερέ υπογράμμισε ότι οι συζητήσεις για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «στερούνται νοήματος». «Η Ελλάδα χρειάζεται το ευρώ και η Ευρώπη χρειάζεται την Ελλάδα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ισχυρή ευρωπαϊκή δέσμευση να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, σε παρέμβαση της ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα τονίστηκε, για άλλη μια φορά, ότι η υποστήριξη της ρευστότητας των εγχωρίων τραπεζών εξαρτάται από την ύπαρξη προγράμματος Ελλάδας – Ε.Ε., καθώς και από την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους των τραπεζών, η ελαχιστοποίηση της αβεβαιότητας και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην οικονομία. Στο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank σημειώνεται: «εφόσον αυξηθεί επαρκώς η οικονομική δραστηριότητα και ελαχιστοποιηθεί η αβεβαιότητα σχετικά με την ασφαλή έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση, τότε θα προκύψει σημαντική άνοδος του τραπεζικού δανεισμού, ο πιστωτικός κίνδυνος θα υποχωρήσει και θα ενισχυθούν οι δυνατότητες των ιδιωτών να εξυπηρετούν τα υφιστάμενα χρέη τους προς το τραπεζικό σύστημα». Στην ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων αναφέρεται και η Eurobank στην έκδοσή της «7 ημέρες Οικονομία». Οι μεταρρυθμίσεις, τονίζεται, αποτελούν σημαντικούς μοχλούς ενίσχυσης της απασχόλησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή