Ζήτησαν τη συνδρομή του ΟΟΣΑ ενώ διαφωνούν με τις προτάσεις του

Ζήτησαν τη συνδρομή του ΟΟΣΑ ενώ διαφωνούν με τις προτάσεις του

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συνδρομή του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) σε κρίσιμους για την ανασυγκρότηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος τομείς αποφάσισε να ζητήσει το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Η νέα κυβέρνηση, λοιπόν, μπορεί να κλειδώνει στο συρτάρι την περιβόητη «εργαλειοθήκη ανταγωνισμού», εμφανίζεται έτοιμη όμως να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ για τα ζητήματα που σχετίζονται με την κατάργηση των μονοπωλίων και των ολιγοπωλίων, τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις, την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων, τις υποδομές, αλλά και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και τη βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων. Η συνεργασία αυτή βρέθηκε στο επίκεντρο του γεύματος εργασίας που είχαν χθες το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ κ. Ανχελ Γκουρία σε ξενοδοχείο της Πλάκας.

Το ζήτημα, βεβαίως, που ανακύπτει είναι εάν οι πολιτικές που έχει εξαγγείλει η νέα κυβέρνηση σε σειρά κρίσιμων ζητημάτων που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, όπως για παράδειγμα οι αποκρατικοποιήσεις, οι εργασιακές σχέσεις, το άνοιγμα των αγορών μπορούν να συνταιριάξουν με το πιο φιλελεύθερο πνεύμα που διαπνέει συνήθως τις προτάσεις του ΟΟΣΑ. Μόλις τη Δευτέρα δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ «Going for Growth» στην οποία συστήνεται, μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα να συνεχίσει το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνοντας ως θετική εξέλιξη (η αξιολόγηση είχε γίνει πριν από τις εκλογές) τις ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στους σιδηροδρόμους και στα λιμάνια. Ως μέτρο στην κατεύθυνση της μείωσης των κανονιστικών εμποδίων στον ανταγωνισμό αναφέρεται από τον ΟΟΣΑ η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και η απελευθέρωση των επαγγελμάτων. Μάλιστα, στη φετινή του έκθεση ο ΟΟΣΑ συστήνει στην ελληνική κυβέρνηση να παρακολουθήσει στενά την εφαρμογή του νόμου περί απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και ειδικά την επίπτωσή του στον ανταγωνισμό.

Στην ίδια, βεβαίως, έκθεση γίνονται συστάσεις για ζητήματα στα οποία και η σημερινή κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει πρόοδος, όπως για παράδειγμα στη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του φορολογικού μηχανισμού και της δημόσιας διοίκησης, καθώς και στην κατεύθυνση της ενίσχυσης ανταγωνισμού σε σειρά παραγωγικών κλάδων της οικονομίας.

Ο ΟΟΣΑ έχει επίσης εκπονήσει εκθέσεις και έχει συγκεντρώσει τις βέλτιστες πρακτικές στα θέματα των δημοσίων συμβάσεων, προτείνοντας μία σειρά αυστηρών δικλίδων ασφαλείας προκειμένου να αποφεύγονται η υπερτιμολόγηση και η νόθευση των διαγωνισμών, ενώ στο πεδίο της προσέλκυσης επενδύσεων έχει αναπτύξει μία άλλη «εργαλειοθήκη», η οποία διερευνά τις συνθήκες που επικρατούν σε μία χώρα σε ό,τι αφορά την πολιτική περί επενδύσεων, τα κίνητρα και τις διευκολύνσεις για τις επενδύσεις, την πολιτική περί ανταγωνισμού, τις υποδομές και τη δομή του χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και τη φορολογική πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή