Τη συνέχιση των έργων πληροφορικής ζητεί από τον Γ. Κατρούγκαλο ο ΣΕΠΕ

Τη συνέχιση των έργων πληροφορικής ζητεί από τον Γ. Κατρούγκαλο ο ΣΕΠΕ

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επιτάχυνση των έργων Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνιών (TΠΕ) στον δημόσιο τομέα, με την ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την ομαλή υλοποίηση των προγραμματισμένων έργων, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ του προεδρείου του Συνδέσμου Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) και του νέου αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Ο ΣΕΠΕ «καίγεται» αφενός μεν η νέα κυβέρνηση να συνεχίσει τα έργα που άφησε στη μέση η προηγούμενη (Σύζευξις ΙΙ, Αγροτικά δίκτυα Rurall κ.ά.), αφετέρου δε καθώς ξεκινά το νέο ΕΣΠΑ να γίνει καλύτερη προετοιμασία των νέων έργων. Ο σύνδεσμος έχει γίνει μάρτυρας στο παρελθόν πολλών περιόδων «χαλάρωσης» που έχουν οδηγήσει σε αντίστοιχες περιόδους ανομβρίας έργων και σε απώλεια πόρων από τα αντίστοιχα επιχειρησιακά προγράμματα. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι στο νέο ΕΣΠΑ, το μοναδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα (Ε.Π.) που πλέον διαθέτει διασφαλισμένους πόρους για τις ΤΠΕ είναι το Ε.Π. «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα». Το πρόγραμμα αυτό προϋπολογισμού 435 εκατ. ευρώ υλοποιείται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επίσης, στόχος του ΣΕΠΕ ήταν να πείσει τον νέο αναπληρωτή υπουργό να διατηρήσει εν λειτουργία την ανώνυμη εταιρεία Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ Α.Ε.) ως το «one stop shop» για τα έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τη βούλησή του για άμεση προώθηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για τη συνέχιση και επιτάχυνση των εν λόγω έργων. Από την πλευρά του, το προεδρείο του ΣΕΠΕ εξέθεσε τον ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στην αντιμετώπιση της κρίσης. Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν στον αναπληρωτή υπουργό οι θέσεις και οι προτάσεις του ΣΕΠΕ που μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για την «Ψηφιακή Ελλάδα», καθώς και οι άμεσες ενέργειες που προτείνονται για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων, οι οποίες είναι αναγκαίες για την αντιμετώπιση της κρίσης που βιώνει η χώρα. Οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ υπογράμμισαν το γεγονός πως η ανάδειξη των ΤΠΕ ως στρατηγικού κλάδου αποτελεί μονόδρομο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και από τις δύο πλευρές στη στήριξη και ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας του δημόσιου τομέα στην υπηρεσία των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος Κατρούγκαλος ζήτησε τη στενή θεσμική συνεργασία με το ΣΕΠΕ. Εκεί ο ΣΕΠΕ αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της ομαλής λειτουργίας της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε., που -σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ- αποτελεί «σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα υλοποίησης δράσεων και έργων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην τρέχουσα και την επόμενη προγραμματική περίοδο, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη διασφάλιση της παραγωγικής και αποτελεσματικής λειτουργίας της». Επίσης, η αντιπροσωπεία του ΣΕΠΕ υπογράμμισε την άμεση ανάγκη ανάδειξης των ψηφιακών τεχνολογιών σε κύριο μέσο καταπολέμησης της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας. Τέλος, οι εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ παρουσίασαν στον κ. Κατρούγκαλο την «Εθνική Συμμαχία για την Ψηφιακή Οικονομία» στην οποία συμμετέχουν ο ΣΕΠΕ, το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και η Κομισιόν. Ταυτόχρονα παρέδωσαν σειρά προτάσεων για τη διαχείριση, τον έλεγχο και την εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την περίοδο 2015-2020. «Εκφράσαμε την άμεση διαθεσιμότητά μας για τη στενή συνεργασία, με στόχο την αξιοποίηση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που μπορεί να προσφέρει ο κλάδος για την ελληνική οικονομία και κοινωνία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ Τάσος Τζήκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή