Μόλις 4 στα 10 δάνεια που έχουν προεγκριθεί τελικά εκταμιεύονται

Μόλις 4 στα 10 δάνεια που έχουν προεγκριθεί τελικά εκταμιεύονται

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 70 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις επιτελικών στελεχών που επικοινώνησε η «Κ». Ειδικότερα, ο πρώτος μήνας του 2015 στη στεγαστική πίστη, έκλεισε με 20 εκατ. ευρώ νέες εκταμιεύσεις δανείων, διπλάσιες σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους που είχαν μόλις ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ. Οπως όμως διευκρινίζουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη, τα στεγαστικά δάνεια έχουν χρόνο ωρίμανσης περίπου δύο μήνες, δηλαδή από τη στιγμή που θα γίνει η αίτηση στο κατάστημα μέχρι την τελική εκταμίευση. Γεγονός που σημαίνει ότι η αύξηση αυτή στις εκταμιεύσεις τον Ιανουάριο του 2015, οφείλεται κυρίως στη σημαντική αύξηση που εμφάνισαν οι αιτήσεις στα τέλη Οκτωβρίου και στη διάρκεια του Νοεμβρίου του 2014, πριν ξεκινήσει ο εκλογικός κύκλος που οδήγησε σε σημαντική μείωση της ζήτησης.

Ειδικότερα, αναφορικά με τις συνολικές αιτήσεις για νέα στεγαστικά δάνεια που υποβλήθηκαν από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις σημειώνουν μείωση περίπου 60% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, καθώς όπως επισημάνθηκε τηρείται στάση αναμονής. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι οι συνολικές εκταμιεύσεις νέων δανείων για το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα είναι σημαντικά μειωμένες σε σχέση με τα σχέδια που είχαν προϋπολογίσει οι 4 συστημικές τράπεζες. Ενα άλλο χαρακτηριστικό της στάσης αναμονής που κρατούν οι δανειολήπτες είναι ότι ενώ έχει προεγκριθεί το στεγαστικό τους δάνειο μόλις 4 στους 10 προσέρχεται τελικά στο κατάστημα της τράπεζες για να υπογράψει τη σχετική σύμβαση και να προχωρήσει η περαιτέρω διαδικασία για την εκταμίευση του δανείου.

Σύμφωνα πάντα με τραπεζικά στελέχη, η περαιτέρω πορεία της στεγαστικής πίστης και η στάση αναμονής που κρατούν οι πολίτες συνδέεται και με τη συγκεκριμενοποίηση των αλλαγών στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας λόγω της κατάργησης του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Επισημαίνουν ότι μια τελική συμφωνία με τους εταίρους μας, παράλληλα με μια ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση των ακινήτων, από τη μια πλευρά, θα αυξήσουν τη ρευστότητα των τραπεζών, ενώ ταυτόχρονα από την άλλη, θα αυξήσουν τη ζήτηση των πελατών που σήμερα έχει σχεδόν «παγώσει». Με τον τρόπο αυτό θα γίνει εφικτό οι συνολικές χρηματοδοτήσεις να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ που ήταν το 2014, αλλά δύσκολα πάντως θα προσεγγίσουν τις εκτιμήσεις για νέα στεγαστικά ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ που είχαν διατυπωθεί αρχικά.

Στην καταναλωτική πίστη οι συνολικές εκταμιεύσεις τον Ιανουάριο του 2014, σύμφωνα με εκτιμήσεις των συστημικών τραπεζών, ανήλθαν σε 35 εκατ. ευρώ περίπου, με την όποια μειωμένη ζήτηση να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες δανείων, όπως η αγορά αυτοκινήτων κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή