Τι αλλάζει για το Παράκτιο Αττικό Μέτωπο

Τι αλλάζει για το Παράκτιο Αττικό Μέτωπο

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δύο σημαντικές αλλαγές κατατέθηκε στη Βουλή το άρθρο 24 του σχεδίου νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας». Το άρθρο αφορά την αναδιοργάνωση των ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ και το Παράκτιο Αττικό Μέτωπο (ΠΑΜ). Η πρώτη αλλαγή είχε προαναγγελθεί από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και αφορά τη διαδικασία αξιοποίησης των εισπράξεων του νέου ταμείου στο οποίο θα μετασχηματιστεί το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 που προστέθηκε στο συγκεκριμένο άρθρο, στόχος του νέου ταμείου που θα δημιουργηθεί μετά την απορρόφηση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. από το ΤΑΙΠΕΔ, είναι τα έσοδα που θα προκύπτουν, «θα αξιοποιούνται για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής του κράτους και τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης». Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, το ίδιο θα προβλέπεται και στον ιδρυτικό νόμο του νέου ταμείου στο οποίο θα μετασχηματιστεί το ΤΑΙΠΕΔ και που όλα δείχνουν ότι θα μετονομαστεί σε «Ταμείο Δημόσιου Πλούτου».

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την εξέλιξη της περιουσίας του Παραλιακού Μετώπου Αττικής. Ενώ η αρχική διάταξη προέβλεπε την επιστροφή των ακινήτων του ΠΑΜ στους φορείς από τους οποίους προήλθαν -κατά κύριο λόγο την ΕΤΑΔ- η τελική διάταξη που κατατέθηκε, αναφέρει ότι τα ακίνητα αποτελούν πλέον αρμοδιότητα των υπουργών Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη. «Η ακίνητη περιουσία της εταιρείας “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.” μεταβιβάζεται με αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά η παράγραφος 1β.

Προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να συνέβαλαν και οι αντιδράσεις δημάρχων της Αττικής, από την κατάργηση του ΠΑΜ και η επαναφορά των ακινήτων στην ΕΤΑΔ, δηλαδή στο ΤΑΙΠΕΔ. Οπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους εννέα δήμαρχοι της παραλιακής ζώνης της Αττικής, η διοίκηση του Παράκτιου Μετώπου αντιμετώπισε με κατανόηση τις επιφυλάξεις, συνδράμοντας μάλιστα στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

«Με την προτεινόμενη κατάργηση της “Παράκτιο Αττικό Μέτωπο” και τη μεταβίβαση των ακινήτων της παραλιακής ζώνης στους φορείς προέλευσής τους, τη διαχείρισή τους από την ΕΤΑΔ και εντέλει την ένταξή τους στο ΤΑΙΠΕΔ, θα επανέλθει η σύγχυση, η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων και η γραφειοκρατία, εμποδίζοντας την επίλυση των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δήμοι μας».

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η στελέχωση του ΤΑΙΠΕΔ. Μετά τις παραιτήσεις του συνόλου των μελών του διοικητικού συμβουλίου, νέα μέλη αναμένεται να τοποθετηθούν οι κ. Λ. Σταθάκης (περιβαλλοντολόγος), ο κ. Α. Βλάχος (σύμβουλος σε τουριστικά θέματα) και η κ. Λ. Τσιτσογιαννοπούλου (εκτιμητής ακινήτων). Ο κ. Λάκης Σταθάκης, παρά τη συνωνυμία του, αναφέρεται ότι δεν είναι ο αδελφός του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή