Ομοβροντία αντιδράσεων για τον φόρο 26% στις συναλλαγές

Ομοβροντία αντιδράσεων για τον φόρο 26% στις συναλλαγές

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν μπορεί η κυβέρνηση επειδή αδυνατεί να ελέγξει τη φοροδιαφυγή στις τριγωνικές συναλλαγές να επιβάλλει φορολογικές επιβαρύνσεις επί δικαίων και αδίκων καταδικάζοντας αξιόπιστες επιχειρήσεις». Η φράση αυτή εκπροσώπου μεγάλου επιχειρηματικού εξαγωγικού ομίλου, είναι ενδεικτική της αγανάκτησης που έχει προκαλέσει στον επιχειρηματικό κόσμο η αιφνίδια ρύθμιση επιβολής φόρου 26% σε όλες τις συναλλαγές με χώρες που διέπονται από προνομιακό φορολογικό καθεστώς, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας (άρθρο 21). Την πρώτη αντίδραση στη ρύθμιση που εκφράστηκε από τον ΣΕΒ με την κατάθεση του νομοσχεδίου, ακολούθησε χθες ομοβροντία αντιδράσεων από φορείς της επιχειρηματικής κοινότητας μέσω επιστολών προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο επιχειρηματικός κόσμος κατανοεί την ανάγκη περιορισμού της φοροδιαφυγής από τις τριγωνικές συναλλαγές, εκτιμά όμως ότι υπάρχει ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο που δεν εφαρμόζεται. «Με τη ρύθμιση αυτή είναι σαν η κυβέρνηση να ομολογεί την αδυναμία ελέγχου των τριγωνικών συναλλαγών» τονίζουν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, ενώ αμφισβητούν τη δυνατότητα επιστροφής του φόρου έπειτα από ένα χρόνο στην περίπτωση που αποδειχθεί η νομιμότητα της συναλλαγής. «Ποιος μας εγγυάται ότι θα υπάρχουν λεφτά» τονίζει χαρακτηριστικά στέλεχος μεγάλης εταιρείας, επισημαίνοντας ότι η επιβάρυνση θα είναι καταστροφική για επιχειρήσεις που προμηθεύονται πρώτες ύλες και γενικά προϊόντα που χαρακτηρίζονται commodities. «Το πετρέλαιο, τα μέταλλα και τα δημητριακά για παράδειγμα, είναι χρηματιστηριακά προϊόντα, οι προμηθευτές είναι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, μπορεί να κάνουν το εμπόριο μέσω θυγατρικών τους που είναι εγκατεστημένες σε χώρες που έχουν ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και μια ελληνική επιχείρηση δεν μπορεί να τους επιβάλλει από ποια χώρα θα της πουλήσουν το προϊόν» τονίζει το ίδιο στέλεχος και επισημαίνει την τεράστια οικονομική επιβάρυνση που δημιουργεί σε αυτή την ευρεία γκάμα επιχειρήσεων η συγκεκριμένη ρύθμιση, αφού καλείται να προκαταβάλλει το ένα τρίτο της δαπάνης της, που συνήθως είναι μεγάλο ποσό.

Αντίστοιχη επιχειρηματολογία διατυπώνεται στις αντιδράσεις που εκφράστηκαν χθες από τους φορείς των επιχειρήσεων, με αίτημα την άμεση κατάργηση της ρύθμισης. Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος επισημαίνει ότι με τέτοια μέτρα ωθούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις να μεταφέρουν την έδρα τους σε γειτονικές, κοινοτικές και μη χώρες και προτείνει επικουρικά την άμεση τροποποίηση της επίμαχης διάταξης ώστε να μειωθούν οι αρνητικές της συνέπειες καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση.

«Θεμιτή και αναγκαία» χαρακτηρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή μέσω των τριγωνικών συναλλαγών, ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, επισημαίνει ωστόσο ότι «ο τρόπος που φαίνεται να επιλέγει είναι καταστροφικός για την ελληνική επιχειρηματικότητα» και επαναφέρει την πρότασή του για φορολογικό συντελεστή της τάξης του 15%.

Για «ατυχή προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος της τριγωνικής συναλλαγής» κάνει λόγο στην επιστολή του το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Επισημαίνει ότι οι επιχειρήσεις της Β. Ελλάδος που συναλλάσσονται με όμορες χώρες επωμίζονται ένα δυσανάλογα μεγαλύτερο κόστος. Εναλλακτικές προτάσεις για τη βελτίωση της διάταξης υπέδειξε στην επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Β. Κροκίδης, επισημαίνοντας ότι η προκαταβολή του φόρου 26% για τις συνεπείς και λειτουργούσες σύννομα επιχειρήσεις θα αποστερήσει πολύτιμη ρευστότητα και θα τις φέρει στα πρόθυρα της καταστροφής και της αναστολής της λειτουργίας τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή