Τα δύο «αγκάθια» στη συμφωνία για τον Αστέρα

Τα δύο «αγκάθια» στη συμφωνία για τον Αστέρα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με εντατικούς ρυθμούς και σαφή διάθεση εξεύρεσης κοινώς αποδεκτής λύσης για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης εργάζεται η ομάδα που έχουν συγκροτήσει η Εθνική Τράπεζα, το ΤΑΙΠΕΔ και η Jermyn Street Real Estate Fund, το επενδυτικό σχήμα που έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής. Οπως όμως αναφέρουν πηγές που συμμετέχουν στη διαδικασία, είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν και τα δύο βασικά ζητούμενα: δηλαδή να παραμείνει το τίμημα αμετάβλητο και ταυτόχρονα να «χτιστεί» το παραθεριστικό τμήμα του συγκροτήματος, με βάση την αρχική συμφωνία.

Η ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε μετά την απόρριψη του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) από το Συμβούλιο της Επικρατείας εστιάζει τις προσπάθειές της στη διακρίβωση του κατά πόσον το υπάρχον πολεοδομικό πλαίσιο μπορεί να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς των επενδυτών ή εάν θα χρειαστεί νέο ΕΣΧΑΔΑ ή άλλη λύση. Ομως, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, το ζήτημα του τιμήματος είναι πάντοτε κυρίαρχο.

Το νέο management του ΤΑΙΠΕΔ αφήνει να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς πως σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθεί χαμηλότερο τίμημα. Στην ίδια γραμμή κινούνται και ανεπίσημες πληροφορίες που αποδίδονται στη διοίκηση της Εθνικής. Ομως η AGC Equity Partners, που εκπροσωπεί τον επενδυτή, έχει αφήσει να εννοηθεί πως το συμφωνηθέν τίμημα των 400 εκατ. ευρώ δεν πρέπει να θεωρείται πλέον πως είναι στο τραπέζι.

Επισήμως, μάλιστα, μετά την απόρριψη του ΕΣΧΑΔΑ, οι επενδυτές σημείωναν σε ανακοίνωσή τους πως η κεφαλαιοποίηση αγοράς της εισηγμένης Αστήρ έχει υποχωρήσει κάτω από τα 150 εκατ., «ποσό σημαντικά χαμηλότερο από τη συμφωνηθείσα τιμή αγοράς, ανταποκρινόμενη έτσι σε πολύ χαμηλότερη αξία, μετά την απόρριψη του σχετικού σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος».

Την ίδια ώρα, η πολυμετοχικότητα του επενδυτικού σχήματος εκτιμάται ότι δυσκολεύει ακόμη περισσότερο τη διαπραγμάτευση. Η Jermyn Street Real Estate Fund IV LP εκπροσωπούμενη από την AGC, η οποία κατά πλειοψηφία αποτελείται από δύο από τα κρατικά κεφάλαια από το Abu Dhabi και το Kuwait και άλλους επενδυτές από χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και από την τουρκική Dogus Group μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, ανακηρύχθηκε, τον Φεβρουάριο του 2014, προτιμητέα επενδύτρια από την Εθνική και το ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του 90% των μετοχών της Αστήρ εναντι 400 εκατ.

Τα περίπου 300 εκατ. από αυτά αφορούν την Εθνική και τα άλλα 100 το ΤΑΙΠΕΔ.

Κύκλοι του Ταμείου αναφέρουν πως το σύνολο των επενδυτών εξακολουθεί και συμμετέχει στη διαδικασία διαπραγμάτευσης, η οποία φέρεται, μάλιστα, να πραγματοποιείται σε σχεδόν καθημερινή βάση. Την ίδια ώρα, όμως, κύκλοι της αγοράς θεωρούν «απίθανο να δεχθούν οι επενδυτές να πληρώσουν τα 400 εκατ. για κάτι λιγότερο από αυτό που συμφώνησαν αρχικά». «Μόνον εάν εξακολουθούν και αντιμετωπίζουν τον Αστέρα ως διεθνή επένδυση-τρόπαιο θα μπορούσε κάτι τέτοιο να περπατήσει», προσθέτουν, εκφράζοντας όμως συνάμα αμφιβολίες για το κατά πόσον αυτό εξακολουθεί να ισχύει.

Υπενθυμίζεται πως η αρχική προσφορά της Jermyn Street ήταν 342 εκατ. ευρώ και ανέβηκε στα 400 εκατ. όταν ζητήθηκαν βελτιωμένες προσφορές από τους υποψηφίους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή