Παρέμβαση για το τέλος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Παρέμβαση για το τέλος στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αντιδράσεις από την αγορά των ΑΠΕ σχετικά με το αίτημα της ΔΕΗ να μην καταβάλλει το ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ΑΠΕ) για τους ανείσπρακτους λογαριασμούς συνεχίστηκαν και χθες, με τον ΕΣΗΑΠΕ (Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ) να το χαρακτηρίζει παράλογο. Με επιστολή του προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, που υπογράφει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γ. Περιστέρης, εκφράζει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο υιοθέτησης του αιτήματος και παρουσιάζει τις θέσεις του επί του θέματος. Ο ΕΣΗΑΠΕ υποστηρίζει ότι το ΕΤΜΕΑΡ ως κόστος ρεύματος αποτελεί αναγκαστικά και κόστος προμήθειας και γι’ αυτό οφείλει να ενσωματώνεται στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών ρεύματος. Αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των προμηθευτών να το συλλέγουν από τους πελάτες τους και να το αποδίδουν, στο σύνολό του, στον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς) ως πληρωμή προς την ηλεκτρική ενέργεια που ήδη προμηθεύτηκαν από αυτόν, μέρος της οποίας ήταν η ενέργεια ΑΠΕ, τονίζει ο ΕΣΗΑΠΕ.

Σε κάθε περίπτωση, το εμπορικό ρίσκο των προμηθευτών στη συμβατική τους σχέση με τους πελάτες αφορά προφανώς το σύνολο των KWh που τους πωλούν, είτε αυτές προέρχονται από λιγνίτες είτε από υδροηλεκτρικά είτε από εισαγωγές είτε από ΑΠΕ, υπογραμμίζει στην επιστολή του ο κ. Περιστέρης και καταλήγει: «Ανάληψη από τους προμηθευτές επιλεκτικά (cherry picking) μόνο ενός μέρους του ρίσκου αυτού, και συγκεκριμένα μόνο του ρίσκου που αφορά τις συμβατικές KWh είναι εμπορικά, λογικά, μεθοδολογικά και ενεργειακά απαράδεκτη». Η ανάγκη ύπαρξης του ΕΤΜΕΑΡ, υποστηρίζει ο ΕΣΗΑΠΕ, επιβάλλεται από την ανάγκη να πληρώνεται το καταναλισκόμενο ρεύμα, από όπου και εάν αυτό προέρχεται. Με το ΕΤΜΕΑΡ, ο ΛΑΓΗΕ ανακτά το κόστος παραγωγής ρεύματος, από το συγκεκριμένο μείγμα συμβατικών σταθμών ΑΠΕ, κατά τρόπο που αντικρίζει απολύτως το κόστος αυτό. Αν η ανάγκη διείσδυσης των ΑΠΕ προέκυπτε σε χρόνο κατά τον οποίο εξακολουθούσε να υπάρχει μονοπώλιο μιας κάθετα ολοκληρωμένης επιχείρησης, όπως ήταν η ΔΕΗ πριν από την απελευθέρωση της αγοράς, αναφέρει ο ΕΣΗΑΠΕ, το υπερβάλλον κόστος για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας θα λαμβάνονταν υπόψη για τον προσδιορισμό των κανονιστικά οριζόμενων τιμολογίων λιανικής, χωρίς βεβαίως να αποτιμάται αυτό το κόστος ούτε η αποτίμησή του να συναρτάται ακριβώς με την κατανάλωση εκάστου πελάτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή