Δρομολογούνται αλλαγές στη διοίκηση και στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΕΑΝ

Δρομολογούνται αλλαγές στη διοίκηση και στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΕΑΝ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αλλαγή διοίκησης στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) δρομολογεί η κυβέρνηση και συγκεκριμένα το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο φέρεται να αναλαμβάνει τη σχετική αρμοδιότητα, που μέχρι σήμερα είχε το υπουργείο Οικονομίας και Υποδομών.

Η αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου του ΕΤΕΑΝ αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, με την τοποθέτηση του κ. Κωνσταντίνου Γαλιάτσου από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη θέση του προέδρου, αλλά και την αντικατάσταση του επταμελούς διοικητικού συμβουλίου του ΕΤΕΑΝ. Η ανάληψη της αρμοδιότητας ενός πιστοδοτικού φορέα, όπως είναι το ΕΤΕΑΝ, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μπορεί ωστόσο να αποτελέσει προσωρινή λύση στον βαθμό που η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, μετεξέλιξη της οποίας συζητείται να αποτελέσει το ΕΤΕΑΝ.

Στα θετικά αυτής της επιλογής είναι η άδεια πιστωτικού ιδρύματος που διαθέτει το ΕΤΕΑΝ, αλλά και η κεφαλαιακή του επάρκεια, που σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014 ξεπερνά το 400%. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της προηγούμενης χρονιάς, τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ και σε αυτά περιλαμβάνονται ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου ύψους 742 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη του διαμορφώνονται σε 3 εκατ. ευρώ. Ο φορέας μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας έχει εγκρίνει μέχρι σήμερα 8.500 αιτήματα για χρηματοδοτήσεις συνολικής αξίας περίπου 900 εκατ. ευρώ. Οι εκταμιεύσεις ωστόσο υπολείπονται των εγκρίσεων και περιορίζονται στο ένα τρίτο περίπου, καθώς τα προβλήματα ρευστότητας, αναστέλλουν μεγάλο αριθμό επενδυτικών σχεδίων – ένα πρόβλημα που αγγίζει οριζόντια όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η σχετική απόφαση για το κατά πόσο το ΕΤΕΑΝ θα λειτουργήσει ως Αναπτυξιακή Τράπεζα δεν έχει οριστικοποιηθεί και παραπέμπεται να ληφθεί από το κυβερνητικό συμβούλιο οικονομικής πολιτικής, με ανοιχτό το ενδεχόμενο εποπτείας του νέου φορέα, απευθείας από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο χαρακτήρας της οποίας προσιδιάζει με τη γερμανική KfW. Μέρος των κεφαλαίων εκτιμάται ότι μπορεί να προέλθει από τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, γνωστό ως πακέτο Γιουνκέρ, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη.

Η συζήτηση για την Αναπτυξιακή Τράπεζα εμπλέκει και το IfG, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να μετεξελιχθεί σε ανάλογο χρηματοδοτικό εργαλείο. Στο IfG, που έχει συσταθεί με έδρα το Λουξεμβούργο και στόχο τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμμετέχει ήδη η γερμανική KfW. Ο φορέας έχει ενεργοποιήσει μέχρι σήμερα 200 εκατ. ευρώ, που έχουν δοθεί για την αναχρηματοδότηση δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή