Το «ξεπάγωμα» του διαγωνισμού για τον ΟΛΠ δρομολογεί εξελίξεις

Το «ξεπάγωμα» του διαγωνισμού για τον ΟΛΠ δρομολογεί εξελίξεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να επικρατήσουν φέτος το καλοκαίρι στον Πειραιά, καθώς ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και υποψηφίων επενδυτών για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) Α.Ε. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε επισήμως, πλην όμως χωρίς τυμπανοκρουσίες, αυτή την εβδομάδα από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ.

Το Ταμείο αποφάσισε να προχωρήσει με τη διάθεση του 51% του μετοχικού κεφαλαίου και όχι του 67% που είχε αρχικά προσφερθεί. Το υπόλοιπο 16% αναμένεται μεν να διατεθεί, αλλά σε ορίζοντα πενταετίας και κατά προτεραιότητα στον επενδυτή που θα αναδειχθεί προτιμητέος. Ο τρόπος που θα καταστεί αυτό δυνατόν δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί επακριβώς, αλλά θα συνδεθεί άμεσα με την ολοκλήρωση των επενδύσεων που θα συμφωνηθούν.

Το ΤΑΙΠΕΔ ενημέρωσε επισήμως με επιστολές τους υποψηφίους επενδυτές που συμμετέχουν στην τρέχουσα φάση του διαγωνισμού για την επανέναρξή του. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών προσδιορίζεται για τον Σεπτέμβριο και στόχος της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ είναι η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών και ανάδειξης προτιμητέου επενδυτή να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του ίδιου μήνα ώστε η συναλλαγή να κλείσει στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

Στον διαγωνισμό συμμετέχουν κατά κύριο λόγο η Cosco Pacific και η θυγατρική της Maersk, APM Terminals, αλλά και η International Container Terminal Services. Οι άλλοι προκριθέντες στη δεύτερη φάση υποψήφιοι (Ports America και Utilico) έχουν τυπικά αποχωρήσει, αναφέρουν κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ. Κύκλοι της Cosco δηλώνουν στην «Κ» την ικανοποίησή τους για το ξεπάγωμα του διαγωνισμού, αλλά επισημαίνουν πως παραμένουν προσηλωμένοι στη διαδικασία προκειμένου να επιτευχθεί απτή πρόοδος και ότι θα χρειαστεί ακόμη να γίνουν πολλά βήματα. Ανάλογο κλίμα επικρατεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και στην APM Terminals, αξιωματούχοι της οποίας μαζί με την πρέσβειρα της Δανίας συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα με στελέχη της κυβέρνησης. Πολύ μεγαλύτερες υπήρξαν, βέβαια, οι πιέσεις που δέχθηκε η Αθήνα από το Πεκίνο όλο αυτό το διάστημα των τριών μηνών κατά το οποίο και ο διαγωνισμός παρέμεινε de facto «παγωμένος.

Τους επόμενους 3,5 μήνες, μέχρι την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στις αρχές Σεπτεμβρίου, ΤΑΙΠΕΔ και συμμετέχοντες στον διαγωνισμό επενδυτές θα πρέπει να λύσουν μια σειρά σημαντικών θεμάτων που συνδέονται με τη συγκεκριμένη αξιοποίηση, που θα κρίνουν και το τίμημα. Μεταξύ αυτών είναι το ετήσιο αντάλλαγμα που καταβάλλει η ΟΛΠ Α.Ε. στο ελληνικό Δημόσιο (σήμερα είναι στο 2% του κύκλου εργασιών), οι όροι που θα εξασφαλίσουν βέλτιστες πρακτικές της διεθνούς αγοράς, οι ευαίσθητες κοινωνικά υπηρεσίες, όπως τα τιμολόγια ακτοπλοΐας, το ελάχιστο απαιτούμενο ύψος επενδύσεων και γενικότερα όλα εκείνα τα ζητήματα που αφορούν τη συνολική λειτουργία του λιμανιού του Πειραιά και τη γεωοικονομική του υπόσταση.

Στη διαδικασία αυτή εμπλέκονται επίσης το υπουργείο Οικονομικών, το υπουργείο Ναυτιλίας και ο ΟΛΠ, καθώς είναι συναρμόδιοι για την κατάρτιση της νέας σύμβασης παραχώρησης του λιμανιού που θα κληθεί να υπογράψει ο στρατηγικός επενδυτής. Μεγαλύτερη επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών αναμένεται από τις 13 Ιουνίου, οπότε και η τακτική γενική συνέλευση της εισηγμένης, κατόπιν πρωτοβουλίας του ελληνικού Δημοσίου που ελέγχει το 74,1% των δικαιωμάτων ψήφου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή