Επενδύσεις θα έρθουν όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη

Επενδύσεις θα έρθουν όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι γερμανικές επιχειρήσεις είναι έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα, αλλά περιμένουν να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη». Στη δήλωση αυτή προχώρησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, Ούλριχ Γκρίλο, μιλώντας στο πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΣΕΒ, με αφορμή τη γενική συνέλευση του Συνδέσμου. Οι εκπρόσωποι των Ευρωπαϊκών Βιομηχανικών Οργανώσεων, που συμμετείχαν στη συζήτηση, συμφώνησαν ότι η επιτυχία ή η αποτυχία ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος βασίζεται στην αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα, αλλά και στη συναίνεση μεταξύ των παραγωγικών φορέων. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, Ούλριχ Γκρίλο, ο αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ισπανικών Επιχειρήσεων, Χοσέ Γκονζάλες, και ο γενικός διευθυντής του Business Europe, Μάρκους Μπάιερερ, συμφώνησαν στο τρίπτυχο αξιοπιστία, εμπιστοσύνη και επιμονή στις μεταρρυθμίσεις, αναδεικνύοντας παράλληλα τον ρόλο της συναίνεσης ως καθοριστικού παράγοντα για την υλοποίησή τους από την κοινωνία, που θα κρίνει τελικώς και την επιτυχία τους.

Στη συζήτηση με θέμα «Μια στρατηγική ανάπτυξης για την Ευρώπη», στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, και συντόνισε ο διευθυντής της «Καθημερινής», Αλέξης Παπαχελάς, οι ομιλητές μετέφεραν την εμπειρία από χώρες που ξεκίνησαν τις μεταρρυθμίσεις από διαφορετική χρονική αφετηρία. Ο κ. Γκονζάλες επέμεινε στην «ύπαρξη από την πλευρά κάθε κυβέρνησης ενός σχεδίου, που, όπως και σε μια επιχείρηση, θα απαντά στο τι θέλει να κάνει, πώς θα το κάνει, ποιος και πότε θα το υλοποιήσει και πόσο θα στοιχίσει». «Χωρίς σχέδιο δεν υπάρχει αξιοπιστία», κατέληξε, ενώ η συναίνεση που επέδειξαν οι κοινωνικοί εταίροι π.χ. σε θέματα μισθολογικών αυξήσεων, καθιστά για την Ισπανία εφικτό τον στόχο για ανάπτυξη 2,5% την προσεχή διετία, που θα οδηγήσει στη δημιουργία 1 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.

Από άλλη αφετηρία, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών, Ούλριχ Γκρίλο, παρέπεμψε στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα ήδη από τη δεκαετία του ’90 επί Γκέρχαρντ Σρέντερ, οι οποίες έγιναν με τη συμφωνία των συνδικάτων και επέτρεψαν στη Γερμανία να αντιμετωπίσει από καλύτερη θέση την οικονομική κρίση. Ο κ. Γκρίλο σημείωσε πως δεν θα είχε νόημα να παραταθεί το δεύτερο πακέτο εάν δεν συμφωνήσουμε στο τρίτο, και ότι υπάρχει θετικό πνεύμα και προθυμία για νέο δάνειο, εάν δοθούν από τους πολιτικούς σαφή σήματα ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις. «Αν οι πολιτικοί αποδείξουν ότι δεν έχουν μόνο σχέδιο, αλλά δούμε και εφαρμογή του προγράμματος, τότε θα επανέλθει η εμπιστοσύνη και μετά έρχεται το χρήμα. Αυτή είναι η σειρά των πραγμάτων», κατέληξε. Η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις προσκρούει συχνά στην υλοποίησή τους, παρατήρησε ο γενικός διευθυντής του Business Europe, Μάρκους Μπάιερερ, σημειώνοντας την υστέρηση που υπάρχει όχι τόσο στην υιοθέτηση, αλλά κυρίως στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο το 22% εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και παρά το γεγονός ότι τόσο η Ισπανία όσο και η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση, όλοι συμφωνούν πως ό,τι γράφεται στο χαρτί πρέπει να τηρείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή