Στον «πάγο» και πάλι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων

Στον «πάγο» και πάλι το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τέλμα, εκ νέου, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος και τη λήψη απόφασης του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του 51% του ΟΛΠ, τα «μολύβια κατέβηκαν πάλι».

Η διοίκηση του Ταμείου αναμένει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης για να προχωρήσει κυρίως η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, για την οποία ήδη υπάρχει απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ώστε να προχωρήσει η β΄ φάση του διαγωνισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδικασίες παραμένουν «παγωμένες», οι σύμβουλοι των δύο πλευρών είναι χωρίς έργο και το «δωμάτιο» δεδομένων (virtual data room) κλειστό και άδειο.

Ο λόγος: η διοίκηση του Οργανισμού αναμένει την κυβέρνηση, ενώ η τελευταία αναμένει τα συμφωνία με τους εταίρους. Είναι σίγουρο δε, ότι όσο δεν υφίσταται συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, η αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί και από τη νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, δεν συνεχίζεται. Οι κινήσεις δε που έγιναν μέχρι σήμερα στόχο είχαν να δείξουν στους πιστωτές ότι από την πλευρά μας κάναμε βήματα και στις αποκρατικοποιήσεις, ενώ, επίσης σε μια ένδειξη καλής θελήσεως, το Ταμείο Δημοσίου Πλούτου της κ. Νάντιας Βαλαβάνη παραμένει «παγωμένο». Αντίστοιχη κατάσταση με εκείνη του ΟΛΠ συνιστά και η αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, του Ελληνικού και όλων εκείνων των αποκρατικοποιήσεων που παρέλαβε η νέα κυβέρνηση σε εξέλιξη.

Η υπόθεση του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος αποτελεί εντελώς διαφορετική περίπτωση, καθώς η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σχεδόν εξαναγκασμένη να την αποδεχθεί. Βαρύνεται με την υποχρέωση της εκκαθάρισης του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ) Α.Ε., καθώς η τελευταία αδυνατεί να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο κρατικές ενισχύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση δε που ξεκινούσε η εκκαθάριση του Οργανισμού, χωρίς να έχει μεταβιβαστεί η άδεια διεξαγωγής του Ιπποδρομιακού Στοιχήματος, κινδύνευε η διεξαγωγή των ελληνικών ιπποδρομιών, δηλαδή η δραστηριότητα περίπου 2.000 οικογενειών της χώρας.

Παράγοντες του ΤΑΙΠΕΔ παραδέχονται ότι όλο αυτό το διάστημα που το Δ.Σ. δεν λαμβάνει αποφάσεις, γίνεται έργο προετοιμασίας. Ετσι, όταν επέλθει τελικά η πολυπόθητη συμφωνία και ληφθούν οι αποφάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες με γρήγορους ρυθμούς. Ωστόσο, είναι περισσότερο από σίγουρο ότι καθώς εισερχόμαστε στον έκτο μήνα του έτους, είναι απίθανο να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2015. Υπενθυμίζεται ότι πριν από την αλλαγή κυβέρνησης, ο στόχος για φέτος ήταν εισπράξεις ύψους 2,2 δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη λίστα Βαρουφάκη που παραδόθηκε στο Eurogroup (Μάρτιος 2015) αναφερόταν σε έσοδα 1,5 έως 1,6 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων, που περιλαμβάνει εφάπαξ προκαταβολή 1,23 δισ. ευρώ, ο στόχος του 1,5 δισ. ευρώ καθίσταται ετελώς ανέφικτος. Ηδη η γερμανική πλευρά που έχει καταθέσει την προσφορά τοποθετεί πλέον την πιθανή ολοκλήρωση της συναλλαγής μέσα στο 2016.

Εσοδα που πλέον δεν είναι δεδομένα

Δεν είναι μόνο  τα αεροδρόμια που καθυστερούν.  Σχεδόν δεδομένα έσοδα από αξιοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων  του Δημοσίου,  όπως ο Αστέρας Βουλιαγμένης, ο ΔΕΣΦΑ, πλέον δεν θα πρέπει να θεωρούνται «δεδομένα». Επιπλέον, η συνέχιση της συζήτησης περί αναθεώρησης των σχεδίων συμβάσεων, είτε αυτές έχουν συμφωνηθεί (π.χ. περιφερειακά αεροδρόμια, Αστέρας) είτε  όχι (ΟΛΠ, ΟΛΘ), αυξάνει τις πιθανότητες μείωσης του προσφερόμενου τιμήματος. Επίσης δημιουργούν για άλλη μία φορά αρνητικές εντυπώσεις στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Ως συνέπεια, ο στόχος του 1,5 δισ. ευρώ για το 2015 θυμίζει πλέον «ηράκλειο άθλο» και δεν θα ήταν υπερβολή, ο στόχος αυτός να περιλάβει και πολλούς μήνες από την επόμενη χρονιά. Σ’ αυτό το επίπεδο ήδη διεξάγονται μάχες στο Brussels Group, προκειμένου οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε έναν κοινό στόχο εισπράξεων που θα περιλάβει η συμφωνία. Η ελληνική πλευρά θέλει χαμηλούς στόχους, ενώ η πλευρά των πιστωτών  θέλει υψηλότερο  ποσό εισπράξεων από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Το συμπέρασμα; Διαφορά απόψεων υπάρχει και σε αυτό το μέτωπο, στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, που αποδεικνύονται στην πράξη σχεδόν άλυτος γρίφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή