Στροφή των νοικοκυριών σε ιδιωτικά προγράμματα υγείας και αποταμίευσης

Στροφή των νοικοκυριών σε ιδιωτικά προγράμματα υγείας και αποταμίευσης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κάλυψη της ανάγκης για αποταμίευση και υγεία μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης καταφεύγουν πλέον χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία παρά τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος αυξάνουν τη δαπάνη για αγορά ιδιωτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων.

Η στροφή σε ιδιωτικά προγράμματα υγείας και αποταμίευσης, εν μέσω μάλιστα γενικευμένης οικονομικής αβεβαιότητας και συρρίκνωσης των εισοδημάτων, αποτυπώνει την ανησυχία των νοικοκυριών για το μέλλον των συντάξεων, αλλά και την ανάγκη για πρόσβαση σε αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, λόγω της συνεχιζόμενης υποβάθμισης των δημοσίων υπηρεσιών.

Τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) δείχνουν ότι τα ασφάλιστρα για καλύψεις ζωής, υγείας και σύνταξης αυξήθηκαν το πρώτο πεντάμηνο του 2015 στα 659,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 18% σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Από αυτά τα 421,8 εκατ. ευρώ είναι ασφάλιστρα από κλασικά αποταμιευτικά προγράμματα και καλύψεις ζωής, οι εργασίες των οποίων κατέγραψαν άνοδο κατά 5%. Σημαντική άνοδο κατά 71,7% σημείωσαν οι τοποθετήσεις σε επενδυτικά προγράμματα -γνωστά ως unit linked προϊόντα- τα ασφάλιστρα των οποίων ανήλθαν στα 142,9 εκατ. ευρώ. Οι τοποθετήσεις σε τέτοιου τύπου προϊόντα προωθούνται ως εναλλακτική μορφή επένδυσης για μερίδα αποταμιευτών, που ρευστοποιεί τραπεζικές καταθέσεις υπό το βάρος της μείωσης των αποδόσεων και της αβεβαιότητας στην οικονομία.

Η άνοδος του κλάδου ζωής στηρίχθηκε επίσης στην αύξηση των ασφαλίστρων για υπηρεσίες υγείας, οι οποίες κατέγραψαν άνοδο 24,4% και τα ασφάλιστρα αυτής της κατηγορίας ανήλθαν στα 36,7 εκατ. ευρώ, ενώ ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί και η άνοδος κατά 29,7% των ομαδικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, τα ασφάλιστρα των οποίων διαμορφώθηκαν στα 58,2 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια που οι πωλήσεις ιδιωτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων, κυρίως αποταμίευσης, παρουσιάζουν σταθερή άνοδο, ένδειξη που εάν συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες θα σηματοδοτήσει και την αναστροφή της πτωτικής πορείας του κλάδου, που ξεκίνησε από το 2009 με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Κλάδος ζημιών

Κόντρα στην ανοδική τάση που εμφανίζει ο κλάδος ζωής είναι η πορεία που εμφανίζει ο κλάδος ζημιών, οι εργασίες του οποίου παρουσιάζουν στο πρώτο πεντάμηνο του έτους περαιτέρω πτώση κατά 11,6%. Τα ασφάλιστρα του κλάδου υποχώρησαν στα 661,7 εκατ. ευρώ, με βασική αιτία τη συνεχιζόμενη πτώση των ασφαλίστρων για την κάλυψη αστικής ευθύνης αυτοκινήτου, οι εργασίες του οποίου υποχώρησαν κατά 19,5% στα 285,9 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα κατά 11,2% υποχώρησαν και τα ασφάλιστρα από τις συμπληρωματικές καλύψεις (πυρός, κλοπής, θραύσης κρυστάλλων κ.λπ.) στον κλάδο αυτοκινήτου, συμπαρασύροντας σε σημαντική συρρίκνωση τον κλάδο ζημιών, που σε ποσοστό 47% εξαρτάται από τον κλάδο αυτοκινήτου. Η υποχώρηση των ασφαλίστρων στο αυτοκίνητο είναι αποτέλεσμα του υψηλού ανταγωνισμού που εκδηλώνεται στον κλάδο με τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών, αλλά και τη μείωση των ασφαλισμένων οχημάτων, που υποχώρησαν στα 5,3 εκατομμύρια από 5,5 εκατομμύρια στο τέλος του 2014. Υπό το βάρος της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, πτωτικά κινείται άλλωστε η πλειονότητα των υπολοίπων κλάδων, με οριακές εξαιρέσεις την ασφάλιση πλοίων, τις πιστώσεις και τη γενική αστική ευθύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή