Θεσμοί, επενδυτές, δήμαρχοι κατά της κυβέρνησης για τις «τρικλοποδιές» στην αξιοποίηση του Ελληνικού

Θεσμοί, επενδυτές, δήμαρχοι κατά της κυβέρνησης για τις «τρικλοποδιές» στην αξιοποίηση του Ελληνικού

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκεται η αποκρατικοποίηση του Ελληνικού. Είναι η αποκρατικοποίηση η οποία συγκέντρωσε τα πιο πολλά πυρά του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ως κυβερνών κόμμα, όσο και ως αντιπολίτευση. Τα τελευταία ωστόσο κρούσματα δείχνουν ότι η πολεμική αυτή θα συνεχιστεί.

Οι δηλώσεις της αν. υπουργού Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη και του αν. υπουργού Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνη, σχετικά με τη μετατροπή 12 στρεμμάτων σε χώρο διαχείρισης απορριμμάτων, υπογραμμίζουν την «αλλεργία» που εμφανίζουν ορισμένα κυβερνητικά στελέχη στη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση. Οι δύο υπουργοί, χωρίς καμία άλλη συνεννόηση, είτε με τον πωλητή (ΤΑΙΠΕΔ) είτε με τον αγοραστή (Lamda Development), συμφώνησαν στην… «απαλλοτρίωση» 12 στρεμμάτων και την παράδοσή τους στους όμορους δήμους της έκτασης.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούσαν ότι οι σχετικές προθέσεις, έτσι όπως εκφράστηκαν από τους δύο αναπληρωτές υπουργούς, εξέφραζαν τους ίδιους και όχι το σύνολο της κυβέρνησης. Ωστόσο, δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν κάτι αντίστοιχο και για την απουσία του Ελληνικού από τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων που απέστειλε η κυβέρνηση στους πιστωτές. Η αξιοποίηση της έκτασης του Ελληνικού είναι η μοναδική μεγάλη αποκρατικοποίηση που απουσιάζει από τον σχετικό πίνακα, ενώ όλοι επισημαίνουν τον αστερίσκο πάνω σ’ αυτό, που όμως δεν παραπέμπει πουθενά.

Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον προτιμητέο επενδυτή, ανέφεραν ότι η κατάσταση παραμένει ακόμη τεταμένη και δεν μπορεί να εξαχθούν λογικά συμπεράσματα. Η αποκρατικοποίηση αυτή, έλεγαν, θα κριθεί μαζί με άλλες, όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εταίρους της. Και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει πριν από τη μεσολάβηση δύο ή τριών μηνών. Ακόμη και αν υπήρχε η συμφωνία σήμερα, λένε οι άνθρωποι της αγοράς, για να επανέλθουν τα πράγματα εκεί που ήταν πριν από την προκήρυξη των εκλογών, θα χρειαστούν κάποιοι μήνες. Τέλος, επισήμαναν ότι Ελληνες, Αραβες και Κινέζοι επενδυτές παραμένουν θετικοί στο να προχωρήσει η επένδυση, παρά τις καθυστερήσεις και παλινωδίες της σημερινής κυβέρνησης.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο προτιμητέος επενδυτής, εκτός από τους «θεσμούς» έχει βρει υποστηρικτές και στους τοπικούς δημάρχους, οι οποίοι, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, τώρα ζητούν την αξιοποίηση του Ελληνικού. Επίσης επέκριναν τους αναπληρωτές υπουργούς, οι οποίοι χωρίς να έχουν καμία μελέτη στα χέρια τους, υπολόγισαν σε 12 στρέμματα την έκταση που απαιτείται να παραδώσει η Ελληνικόν Α.Ε. «Αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε πόσα στρέμματα απαιτούνται για ένα τόσο ζωτικής σημασίας έργο», αναφέρει ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, επικρίνοντας εμμέσως πλην σαφώς τη σπουδή των αναπληρωτών υπουργών να διεκδικήσουν έκταση του πρώην αεροδρομίου. Ο ίδιος σημείωσε ότι θα απαιτηθεί ένας χώρος μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ο οποίος μπορεί να εξευρεθεί μόνο σε συνεργασία με τον φορέα που θα αξιοποιήσει το Ελληνικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή