Επίθεση Γ. Κατρούγκαλου κατά των έργων του δικτύου «Σύζευξις»

Επίθεση Γ. Κατρούγκαλου κατά των έργων του δικτύου «Σύζευξις»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαριές κατηγορίες εξαπέλυσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, κατά των έργων Σύζευξις Ι και Σύζευξις ΙΙ, που στόχο είχαν τη διαδικτύωση φορέων του ελληνικού Δημοσίου. Μιλώντας ο κ. Κατρούγκαλος στην παρουσίαση μελέτης του ΙΟΒΕ, χαρακτήρισε τα δύο έργα ως «υπερπολυτελή», για τα οποία ξοδεύτηκαν «λεφτά με το τσουβάλι, χωρίς να χρειάζεται». «Ρίχναμε χρήματα στον πίθο των Δαναΐδων» είπε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν γινόταν για να εξυπηρετηθούν τα δημόσια συμφέροντα, αλλά για πλουτισμό μέσω παρασιτισμού».

Οι δηλώσεις αυτές ξάφνιασαν τους παρευρισκόμενους, καθώς το δίκτυο «Σύζευξις» που άρχισε να υλοποιείται το 2003, στόχο είχε, αφενός μεν να προσφέρει δυνατότητες επικοινωνίας μεταξύ των φορέων, αφετέρου δε να μειώσει τα κόστη επικοινωνίας του Δημοσίου.

Επειδή ακριβής μέτρηση δεν υπάρχει, το ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι ξοδεύει ετησίως 300-350 εκατ. ευρώ σε τηλεπικοινωνίες. Η υλοποίηση του Σύζευξις ΙΙ που βρίσκονταν σε διαδικασία διαγωνισμού μέχρι και τις εκλογές, με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ στην τριετία, θα οδηγούσε σε μείωση του ετήσιου τηλεπικοινωνιακού κόστους κατά περίπου 50%.

Επίσης το Δημόσιο θα αποκτούσε μια υποδομή αξίας 200 εκατ. ευρώ, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να χρηματοδοτήσει.

Τώρα όλοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση επειδή δεν προφταίνει την υλοποίηση του έργου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, επιχειρεί να μεταθέσει τις ευθύνες για την επαπειλούμενη απένταξή του από το πρόγραμμα.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει νέα μεγάλη τρύπα στις απορροφήσεις του σχετικού Επιχειρησιακού  Προγράμματος  ύψους  περίπου  200 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή