Εως τα μέσα Ιουλίου ξεκαθαρίζει ο Αστέρας

Εως τα μέσα Ιουλίου ξεκαθαρίζει ο Αστέρας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να κλείσει η συναλλαγή για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης στην τιμή των 400 εκατ. ευρώ λειτουργεί το ΤΑΙΠΕΔ. Και έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία για να λάβει απάντηση από την πλειοδότρια Jermyn Street Real Estate Fund τα μέσα Ιουλίου. Σε περίπτωση που οι συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν καρποφορήσουν, τότε οι πωλητές, Εθνική Τράπεζα και ΤΑΙΠΕΔ, θα προχωρήσουν στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, οι οποίες εκτιμούν πως υπάρχει ενδιαφέρον από άλλους επενδυτές.

Και οι δύο πλευρές δεσμεύονται νομικά από τα συμβατικά κείμενα που έχουν υπογράψει και τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ετσι, τα περιθώρια του πωλητή είναι περιορισμένα και ακόμα και αν ήθελε να προχωρήσει σε μείωση του τιμήματος, θα προσέκρουε στους κανόνες του ανταγωνισμού, με θιγόμενους τους υπόλοιπους υποψηφίους που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές, καθιστώντας έωλη την όλη διαδικασία. Κύκλοι τόσο των επενδυτών όσο και της πλευράς ΤΑΙΠΕΔ και Εθνικής σημειώνουν πως η πρόθεση του αγοραστή να προχωρήσει η συμφωνία δεν αμφισβητείται. Στην αγορά μιλούν, μάλιστα, για χαρακτήρα «trophy deal» που έχει αποκτήσει ο Αστέρας.

Ομως πηγές προσκείμενες στην Jermyn Street Real Estate Fund αναφέρουν στην «Κ» πως οι συζητήσεις για να βρεθεί λύση, οι οποίες έχουν αρχίσει ουσιαστικά εδώ και ενάμιση μήνα, «θυμίζουν τη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους δανειστές, όπου πολύ λίγα πράγματα προχωρούν μπροστά».

Υπενθυμίζεται πως το πρόβλημα στην πώληση του Αστέρα ανέκυψε όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας προχώρησε στην απόρριψη του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) με το οποίο προχωρούσε η συναλλαγή και ειδικά η ανάπτυξη πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών. Οι δύο πλευρές προχώρησαν τότε στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων για τη δόμηση και ανάπτυξη του τουριστικού και παραθεριστικού συγκροτήματος.

Στην πορεία προέκυψε πως με το υπάρχον πολεοδομικό πλαίσιο είναι δυνατή η δόμηση και επιπλέον 15.000 τετραγωνικών μέτρων. Οχι όμως με τη λογική των μεγάλων παραθεριστικών κατοικιών –που ήταν, άλλωστε, εκείνες κυρίως που προκάλεσαν την απόρριψη από το ΣτΕ– αλλά με τη λογική των condominium. Οι αγοραστές είδαν έτσι να αλλάζουν ριζικά τα σχέδιά τους, με την απογοήτευση αυτονόητη. Παρά ταύτα, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι πως η συμφωνία μπορεί να σωθεί. Μάλιστα, αναφορικά με τις πληροφορίες για κυοφορούμενες αλλαγές στη μετοχική σύνθεση της Jermyn Street Real Estate Fund, εκπρόσωποι του επενδυτή, με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ», διαψεύδουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σημειώνεται πως στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία λειτουργεί υπό το σχήμα της AGC Equity Partners, συμμετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια, του Αμπου Ντάμπι και του Κουβέιτ, άλλοι Αραβες επενδυτές, η τουρκική Dogus Group, μέσω της θυγατρικής D-Marine Investments Holding BV, καθώς και δύο funds της AGC.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή