Ολική επαναφορά ζητούν οι θεσμοί στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων

Ολική επαναφορά ζητούν οι θεσμοί στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υιοθέτηση όλου του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, συν εκείνης του ΟΤΕ, ζητούν οι πιστωτές της χώρας. Επίσης, ζητούν την επαναφορά της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε συμπεριλάβει στο δικό της σχέδιο μέτρων. Σύμφωνα με το νέο κείμενο που αποτελεί βάση συζήτησης για τους ίδιους τους πιστωτές της χώρας, και το οποίο έφεραν στη δημοσιότητα οι Financial Times, προβλέπεται ότι:

1. Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να εγκρίνει το νέο σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων (Asset Development Plan) που θα περιλάβει όλα τα περιουσιακά στοιχεία του προγράμματος που υπήρχαν την 31η Δεκεμβρίου 2014. Το σχέδιο αυτό θα γίνει αποδεκτό από το υπουργικό συμβούλιο.

2. Για να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των προσφορών, οι αρχές της χώρας θα ολοκληρώσουν όλες τις εκκρεμείς ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου εκείνων που απαιτούνται για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την Τραινοσέ, την Εγνατία Οδό, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό. Η λίστα των ενεργειών ενημερώνεται σε τακτική βάση και η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι όλες οι εκκρεμείς ενέργειες θα υλοποιηθούν εγκαίρως.

3. H κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, θα ανακοινώσουν τις ημερομηνίες υποβολής των δεσμευτικών προσφορών για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, οι οποίες δεν θα προσδιορίζονται αργότερα από το τέλος Οκτωβρίου, και για τις Τραινοσέ/ΕΕΣΣΤΥ, χωρίς αλλαγές στους όρους των διαγωνισμών.

4. Η κυβέρνηση θα μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ τις μετοχές που κατέχει στον ΟΤΕ.

5. Θα πραγματοποιήσει μη αναστρέψιμα βήματα για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων με τους υφιστάμενους όρους με τον υφιστάμενο πλειοδότη.

6. Θα πραγματοποιήσει μη αναστρέψιμα βήματα, συμπεριλαμβανομένου της ανακοίνωσης της ημερομηνίας υποβολής προσφορών, στην αποκρατικοποίηση της εταιρείας μεταφοράς ενέργειας, ΑΔΜΗΕ.

Το αιτούμενο πρόγραμμα όχι μόνον αντιστρατεύεται την ιδεολογία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σαφώς αποτελεί παραβίαση πολλών «κόκκινων» γραμμών της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ειδικά στο θέμα του ΑΔΜΗΕ, είναι σίγουρο ότι ο πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να το προωθήσει, χωρίς προηγούμενη σύγκρουση με τον υπουργό του και φυσικά την αντικατάστασή του.

Σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ, η πώληση του 6% που κατέχει το Δημόσιο, πάντοτε συνιστούσε ένα κρυφό χαρτί για τις διοικήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να αναπληρώσει τυχόν αποτυχίες στη επίτευξη των στόχων.

Ωστόσο, καθώς για το ποσοστό αυτό ενδιαφέρεται η Deutsche Telekom, η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να τη φέρει σε δύσκολη θέση, πιέζοντάς την σε μια άσχημη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, ν’ αγοράσει τη συμμετοχή. Ηδη η διοίκηση της εταιρείας δέχεται κριτική, εξαιτίας του υψηλού τιμήματος βάσει του οποίου απέκτησε το 40% των μετοχών ΟΤΕ.

Στο ΤΑΙΠΕΔ πάντως φαίνεται να προετοιμάζονται συνεχώς για την επανέναρξη του προγράμματος, έτσι όπως αυτό είχε παγώσει στις αρχές του έτους. Η προετοιμασία αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές εβδομάδες, αλλά δίνονται συνεχείς αναβολές, λόγω απουσίας συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και πιστωτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή