Αγωνία στις τράπεζες για την αντίδραση του κ. Ντράγκι στη μη πληρωμή του ΔΝΤ

Αγωνία στις τράπεζες για την αντίδραση του κ. Ντράγκι στη μη πληρωμή του ΔΝΤ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περαιτέρω κλιμάκωση των πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει αύριο η ΕΚΤ αν δεν πραγματοποιήσει την αποπληρωμή της δόσης, συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ, προς το ΔΝΤ σήμερα. Τραπεζικές πηγές θεωρούν δεδομένη τη μη πληρωμή του Ταμείου, καθώς το Δημόσιο αδυνατεί να συγκεντρώσει χρήματα ακόμα και για την πληρωμή συντάξεων.

Τραπεζικές πηγές εκφράζουν ανησυχίες για το αν η υπάρχουσα ρευστότητα επαρκεί μέχρι τις 6 Ιουλίου για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των νοικοκυριών, ακόμα και μετά την επιβολή των περιορισμών. Αναλυτές εκτιμούν ότι το απόθεμα ρευστού στις τράπεζες, σε χαρτονομίσματα, διαμορφώνεται στο 1 δισ. ευρώ, ενώ με το όριο των 60 ευρώ ανά λογαριασμό μπορούν να πραγματοποιούνται αναλήψεις μέχρι 300 εκατ. ευρώ την ημέρα. Ετσι, αν οι πολίτες προχωρήσουν σε αναλήψεις, κάτι σχεδόν βέβαιο δεδομένης της ανησυχίας, τότε η ρευστότητα θα εξαντληθεί μέχρι την Παρασκευή, ίσως και νωρίτερα αν κάποιες τράπεζες ανοίξουν τις επόμενες ημέρες για τους συνταξιούχους και οι οποίοι θα μπορούν να προχωρήσουν σε αναλήψεις για το σύνολο των ημερών που επιβλήθηκαν περιορισμοί, δηλαδή από χθες Δευτέρα. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης και οι επικεφαλής των συστημικών τραπεζών με τους οποίους συναντήθηκε χθες απέκλεισαν τη μείωση του ορίου. Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν να βρεθεί τρόπος να πάρουν χρήματα οι συνταξιούχοι που δεν έχουν κάρτα αναλήψεων.

Η κυβέρνηση ελπίζει να αυξήσει η ΕΚΤ τον ELA ως «αντάλλαγμα» στην επιβολή περιορισμών, ωστόσο πρόκειται για εντελώς αβάσιμη ελπίδα. Η ΕΚΤ όχι μόνο δεν θα αυξήσει το όριο, αλλά αντίθετα αν σήμερα η κυβέρνηση δεν αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ, είτε θα προχωρήσει σε αύξηση του «κουρέματος» στα ενέχυρα των ελληνικών τραπεζών είτε θα προειδοποιήσει με πολύ αυστηρό και συγκεκριμένο τρόπο για τα επόμενα μέτρα. Ακόμα χειρότερα, δεδομένης της κλιμάκωσης που σημειώθηκε χθες, η ΕΚΤ θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να «τραβήξει την πρίζα» από τις τράπεζες, προκαλώντας δραματικές εξελίξεις.

Σε αυτό το περιβάλλον κυβερνητικές πηγές, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, προχωρούν σε δηλώσεις ότι οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες ή ότι οι τράπεζες θα επαναλειτουργήσουν από την επόμενη Τρίτη 7 Ιουλίου ή ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες, δηλώσεις που δεν διατηρούν την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα.

Οπως έγραψε χθες η «Κ», οι τράπεζες θα ανοίξουν ξανά μόνο όταν ολοκληρωθεί νέα συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης – εταίρων, η οποία θα επιβεβαιώνει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει στο δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής να επικρατήσει το «Ναι» στη συμφωνία και κατόπιν να δημιουργηθεί ένα σχήμα που θα προχωρήσει γρήγορα στη συμφωνία και την ολοκλήρωση των σχετικών νομοθετικών παρεμβάσεων. Ολα αυτά δεν μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι τη Δευτέρα -ακόμα και αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ναι- οπότε δεν υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ώστε να λειτουργήσουν οι τράπεζες με περιορισμούς από την Τρίτη 7 Ιουλίου, όπως «δεσμεύτηκε» η κυβέρνηση. Αν δεν υπάρξει συμφωνία και επικρατήσει το όχι, τότε οι δανειστές έχουν προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εκτός ευρώ. Ετσι, χωρίς συμφωνία και σε ένα ενδεχόμενο ρήξης, οι τράπεζες θα ανοίξουν πάλι μόνο αν έχει γίνει μετάβαση σε νέο εθνικό νόμισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή