Αύξηση συναλλαγών με Bitcoin έφεραν τα capital controls

Αύξηση συναλλαγών με Bitcoin έφεραν τα capital controls

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την παράκαμψη των κεφαλαιακών ελέγχων που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση και τη δυνατότητα συναλλαγών των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό, μια σειρά επιχειρήσεων προσεγγίζει τη χώρα προσφέροντας συναλλαγές σε Bitcoins.

Για τον σκοπό αυτό, μέχρι τώρα έχει συσταθεί μια επιχείρηση στην Ιρλανδία, ενώ ετοιμάζεται να προσφέρει αντίστοιχες υπηρεσίες και μια γερμανική εταιρεία. Η πρώτη εταιρεία που χτύπησε την πόρτα της ελληνικής αγοράς είναι η Σπαρτιατική Διαδρομή, ή spartanroute.com. «Το Spartan Route παρέχει οικονομική ελευθερία για την ελληνική οικονομία με την αγορά πρώτων υλών και εισαγωγών με Bitcoin», αναφέρει ο σχετικός ιστότοπος, τονίζοντας ότι το Spartan Route ολοκληρώνει τον κύκλο πώλησης εκδίδοντας τιμολόγια προς τους πελάτες σας σε ευρώ».

Η εταιρεία, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενεργοποιηθεί στην Ελλάδα και η εταιρεία Cubits. H εταιρεία δραστηριοποιείται ήδη στη Γερμανία και στη Βρετανία. Στόχος είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με το εξωτερικό και βασικός συνεργάτης της θα είναι ο κ. Θάνος Μαρίνος, ιδιοκτήτης του πρώτου ανταλλακτηρίου Βitcoins στην Eλλάδα, Bitcoin Greece.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μαρίνος λειτουργεί εδώ και περίπου έναν χρόνο την υπηρεσία BtcGreece.com, στην οποία κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αγοράζει Βitcoins. Ο ίδιος αναφέρει ότι η ζήτηση του ψηφιακού νομίσματος έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δύο τρεις εβδομάδες και πλέον στο ανταλλακτήριό του δέχεται εκατοντάδες πελάτες σε καθημερινή βάση. «Εκεί που δεχόμασταν 6 ή 7 πελάτες την ημέρα, πλέον φτάσαμε τους 150», τονίζει.

Πάντως, οι συναλλαγές γίνονται με περιορισμούς, καθώς η υπηρεσία του δεν αποδέχεται από έναν πελάτη περισσότερα από 250 ευρώ την ημέρα ή τα 1.000 ευρώ το μήνα. Επίσης, η κάθε κατάθεση φέρει πλέον υψηλή προμήθεια 10 ευρώ, αλλά, όπως επισημαίνεται, αυτό είναι απαραίτητο για να αντισταθμιστούν οι κίνδυνοι ενός πιθανού κουρέματος των καταθέσεων. «Προσπαθούμε να ελέγξουμε την ζήτηση, έτσι ώστε να μην υπάρξει υπερέκθεσή μας στο Βitcoin», λέει ο κ. Μαρίνος.

Το ανταλλακτήριο που διατηρεί δεν χρειάζεται άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς το ψηφιακό νόμισμα δεν ρυθμίζεται από τις αρχές της χώρας.

Στο μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε να λειτουργεί και το πρώτo ATM με Βitcoins στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα μηχάνημα που εγκαταστάθηκε στις Αχαρνές από κροατική εταιρεία, στο οποίο ο κάτοχος πορτοφολιού Βitcoins μπορεί να «φορτίσει» το κινητό του με ψηφιακά νομίσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή