Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η επαναλειτουργία των τραπεζών

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η επαναλειτουργία των τραπεζών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Για την ερχόμενη εβδομάδα προσδιορίζουν ως ρεαλιστικό στόχο την επαναλειτουργία των τραπεζών τραπεζικά στελέχη, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των δανειστών για την ολοκλήρωση της συμφωνίας Ελλάδας – εταίρων.

Οπως εκτιμούν, για να ανοίξουν τα τραπεζικά καταστήματα, πάντα υπό καθεστώς περιορισμών, θα πρέπει η ΕΚΤ να ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα του συστήματος, αρχικά μέσω της αύξησης του ορίου του ELA, κάτι όμως που δεν αναμένεται να γίνει πριν από την πληρωμή της οφειλής της χώρας προς την ΕΚΤ την προσεχή Δευτέρα. Σήμερα συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΕΚΤ και αν δεν έχουμε εμπλοκή στην ψήφιση από τη Βουλή των προαπαιτούμενων μέτρων, τότε είναι πιθανό να προχωρήσει σε μια μικρή, περισσότερο συμβολική, αύξηση του ορίου του ELA, ώστε να εξασφαλιστεί η λειτουργία των ΑΤΜ μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, οι καθοριστικές αποφάσεις του ευρωσυστήματος για τη στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών θα ληφθούν αφού η ΕΚΤ βεβαιωθεί ότι η πληρωμή της οφειλής ύψους 3,5 δισ. ευρώ θα γίνει κανονικά τη Δευτέρα 20 Ιουλίου.

Αν γίνει αυτό και προχωρήσει και ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την ψήφιση των προαπαιτουμένων, θα μπορούσε τη Δευτέρα να υπάρξει μια ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι τράπεζες από την Τρίτη 21 Ιουλίου, δηλαδή περίπου 1 μήνα μετά την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία ημέρα που οι τράπεζες λειτούργησαν κανονικά ήταν η Παρασκευή 26 Ιουνίου. Τυπικά σήμερα ολοκληρώνεται η νέα παράταση της τραπεζικής αργίας, ωστόσο θα εκδοθεί αργά το απόγευμα νέα υπουργική απόφαση για την παράτασή της.

Καθημερινές είναι οι συναντήσεις τραπεζικών στελεχών με επιτελείς της κυβέρνησης προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επαναλειτουργία των τραπεζών και κυρίως να στεγανοποιηθεί πλήρως το σύστημα ώστε να μηδενιστεί ο κίνδυνος εκροών μετρητών προς το εξωτερικό. Πώς θα γίνει αυτό; Πρακτικά εκτός πληρωμών και μεταφορών εντός του τραπεζικού συστήματος δεν θα μπορεί να γίνει τίποτα: ούτε αγορές μετοχών στο Χρηματιστήριο ούτε αγορές επενδυτικών προϊόντων. Τέτοιες συναλλαγές θα γίνονται σταδιακά και μόνο από νέα ρευστότητα που θα εισέλθει στο τραπεζικό σύστημα μετά την ημερομηνία επιβολής των κεφαλαιακών περιορισμών.

Επίσης, παρά τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες, εξετάζεται να μπουν αυστηροί περιορισμοί στη δυνατότητα μεταφοράς χαρτονομισμάτων εκτός Ελλάδας ταξιδεύοντας. Θα επιβληθεί χαμηλό όριο, κοντά στα 1.000 ευρώ ανά ταξιδιώτη, ενώ θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι σε αεροδρόμια και τελωνεία.

Σε ό,τι αφορά το Χρηματιστήριο Αθηνών, για να λειτουργήσει ξανά, θα πρέπει να ανοίξουν οι τράπεζες ώστε να γίνει η εκκαθάριση των συναλλαγών. Ωστόσο οι τράπεζες έχουν εισηγηθεί στις Αρχές η επανεκκίνηση των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών να γίνει κάποιες μέρες αργότερα μετά τη λειτουργία των τραπεζών. Χωρίς τη δυνατότητα αγοράς μετοχών από την Ελλάδα θα είναι εξαιρετικά δύσκολες οι αρχικές συνεδριάσεις και η αγορά θα δυσκολευτεί να βρει νέο σημείο ισορροπίας εξαιτίας των εξαιρετικά μικρών συναλλαγών.