Σε αύξηση του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ προχώρησε η ΕΚΤ

Σε αύξηση του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ προχώρησε η ΕΚΤ

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας για την ικανοποίηση των συναλλαγών των επιχειρήσεων στο εξωτερικό διαμορφώνει η χθεσινή απόφαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη νέα αύξηση του ορίου του ELA κατά 900 εκατ. ευρώ.

Με τη νέα αύξηση του ορίου η διαθέσιμη ρευστότητα προς τις εγχώριες τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας, ELA, προσεγγίζει τα 91 δισ. ευρώ.

Είχε προηγηθεί αύξηση του ορίου κατά επίσης 900 εκατ. ευρώ και την προηγούμενη εβδομάδα. Επιτελικά στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν στην «Κ» ότι με τη νέα ένεση ρευστότητας το τραπεζικό σύστημα θα μπορέσει να υποστηρίξει αποτελεσματικότερα τα αιτήματα επιχειρήσεων για συναλλαγές. Ετσι η Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών θα μπορέσει να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα στην εξέταση των συναλλαγών και να εγκρίνει και μεγάλης αξίας εμπορικές συναλλαγές. Οι επιχειρήσεις πάντως σημειώνουν ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί και οι καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων από την Επιτροπή Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών δημιουργούν μεγάλα προβλήματα σε όλη την παραγωγική διαδικασία. Αν τα προβλήματα δεν ξεπεραστούν αποτελεσματικά, προειδοποιούν, τότε πολλές επιχειρήσεις σύντομα θα βρεθούν σε αδιέξοδο και είναι αμφίβολο αν θα καταφέρουν να επιβιώσουν, δεδομένης μάλιστα της ύφεσης στην εγχώρια οικονομία, που αναμένεται για τη φετινή χρονιά λόγω της πολύμηνης αβεβαιότητας και των κεφαλαιακών περιορισμών. Υπογραμμίζουν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το επόμενο διάστημα να «χαθούν» πολλές επιχειρήσεις και πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας επιδεινώνοντας δραστικά την κατάσταση στην οικονομία τον χειμώνα.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές καταγράφεται μικρή αύξηση των καταθέσεων το τελευταίο διάστημα, κάτι που οφείλεται στο χαμηλό όριο αναλήψεων, αλλά και σε καταθέσεις που πραγματοποιούν κυρίως επιχειρήσεις. Μετά την επαναλειτουργία των τραπεζών από την περασμένη Δευτέρα η εικόνα έχει βελτιωθεί σημαντικά. Στα τραπεζικά καταστήματα σημειώνεται μεγάλη προσέλευση πελατών για την πληρωμή δανείων και άλλων υποχρεώσεων (λογαριασμών σε ΔΕΚΟ και άλλες εταιρείες), αναλήψεις μετρητών, κατάθεση επιταγών, αλλά και για να εκδώσουν χρεωστικές κάρτες και να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες internet banking. Παράλληλα, πολλοί καταθέτες επισκέφτηκαν καταστήματα για να ενημερωθούν για τις προθεσμιακές τους καταθέσεις και την απαγόρευση πρόωρης λήξης τους.

Σε ό,τι αφορά τις αναλήψεις μετρητών, είτε από το γκισέ είτε μέσω ΑΤΜ, οι καταθέτες θα μπορούν να λαμβάνουν σωρευτικά το ποσό των 60 ευρώ στο τέλος της κάθε εβδομάδας. Για την εβδομάδα που διανύουμε το δικαίωμα σωρευτικής ανάληψης θα είναι περιορισμένο και θα αφορά 5 ημέρες (Δευτέρα 20/7 έως Παρασκευή 24/7), δηλαδή μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ. Από τα μεσάνυχτα όμως της ερχόμενης Παρασκευής θα αρχίσει να «μετράει» ολόκληρη εβδομάδα, που σημαίνει ότι ένας καταθέτης μπορεί την Παρασκευή 31 Ιουλίου να πραγματοποιήσει ανάληψη 420 ευρώ. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη δεν μπορεί να λάβει προκαταβολικά το όριο των 420 ευρώ ανά εβδομάδα, αλλά μόνο στο τέλος του 7ημέρου. Ετσι, αν κάποιος χρειαστεί μετρητά τη Δευτέρα θα μπορεί να προχωρήσει στην ανάληψη 180 ευρώ (από 60 ευρώ για τις ημέρες Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα) και εν συνεχεία να προχωρήσει σε αναλήψεις τις επόμενες ημέρες μέχρι να φτάσει το εβδομαδιαίο όριο των 420 ευρώ. Υπογραμμίζεται πως η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης 420 ευρώ ισχύει μόνο σε εβδομαδιαία βάση και δεν μεταφέρεται. Δηλαδή, δεν μπορεί ένας καταθέτης ύστερα από 14 ημέρες να προχωρήσει στην ανάληψη 840 ευρώ. Σύμφωνα με την ΠΝΠ, ο κάθε καταθέτης μπορεί να πραγματοποιήσει ανάληψη είτε 60 ευρώ ημερησίως είτε 420 εβδομαδιαία. Μετά την παρέλευση της εβδομάδας η διαδικασία αρχίζει από την αρχή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή