Τι προτείνει η Κομισιόν για τους πόρους του ΕΣΠΑ

Τι προτείνει η Κομισιόν για τους πόρους του ΕΣΠΑ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το Μνημόνιο και την τρόικα που επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετονομάστηκαν σε «πρόγραμμα» και «θεσμούς», αλλά τελικά επέστρεψαν στη ζωή μας με τις αρχικές τους ονομασίες, στη ζωή μας θα μπει το επόμενο διάστημα και η νέα εκδοχή της Task Force. Οπως έγινε γνωστό χθες η ελληνική κυβέρνηση αιτήθηκε τη βοήθεια της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Κομισιόν. Πρόκειται για υπηρεσία που ξεκίνησε να λειτουργεί την 1η Ιουλίου υπό τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Β. Ντομπρόβσκις και βασίστηκε στην εμπειρία της γνωστής μας Task Force, της ομάδας δράσης που είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η υποβολή του σχετικού αιτήματος από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν του Β. Ντομπρόβσκις, της επιτρόπου με αρμοδιότητα για την περιφερειακή πολιτική Κορίνας Κρέτσου και του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη, ο οποίος χθες μετέβη στις Βρυξέλλες με κύριο αντικείμενο της επίσκεψής του την αναζήτηση λύσης προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια πόρων του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013.

Η τεχνογνωσία της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπειρία που αποκτήθηκε από την Task Force που έδρασε στην Ελλάδα και την ανάλογη ομάδα στήριξης στην Κύπρο. Για την παροχή της τεχνικής βοήθειας απαιτείται στην περίπτωση της νέας υπηρεσίας να το ζητήσει το ίδιο το κράτος-μέλος και το πεδίο δράσης της πέρα από την καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, είναι η παροχή στήριξης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των δημοσίων εσόδων, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη διευκόλυνση και την προώθηση των εξαγωγών, τη βοήθεια σε θέματα απασχόλησης, κοινωνικής ένταξης και δημόσιας υγείας, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, ο κ. Γ. Σταθάκης επιστρέφει στην Αθήνα περισσότερο με υποσχέσεις για επίλυση των προβλημάτων, παρά με οριστικές λύσεις, καθώς οι προτάσεις που έχει κάνει η Κομισιόν τόσο για το τρέχον όσο και για το νέο ΕΣΠΑ προϋποθέτουν τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και του Συμβουλίου της E.E. Πρόκειται για τις προτάσεις, που παρουσιάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προηγούμενη εβδομάδα και προβλέπουν συντελεστή συγχρηματοδότησης 100% για την περίοδο 2007-2013, ένα μέτρο που μπορεί να εξοικονομήσει στον ελληνικό προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ.

Περιλαμβάνουν, επίσης, την άμεση διάθεση στις ελληνικές αρχές του 5% που συνήθως παρακρατείται μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμμάτων. Τέλος, για την προγραμματική περίοδο 2014-2010, η Επιτροπή προτείνει την αύξηση του συντελεστή προ-χρηματοδότησης των προγραμμάτων Πολιτικής Συνοχής κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που μπορεί να προσθέσει 1 δισ. ευρώ στα διαθέσιμα κεφάλαια των πρώτων ετών της περιόδου, ώστε να βοηθηθεί η έναρξη επενδύσεων στην πραγματική οικονομία. Στις συναντήσεις που είχε ο κ. Σταθάκης με τους κοινοτικούς αξιωματούχους συζητήθηκε επίσης η διαδικασία επιτάχυνσης της προετοιμασίας και υποβολής έργων από την ελληνική πλευρά Σχέδιο Γιουνκέρ. Ο Β. Ντομπρόβσκις δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κινητοποιήσει πάνω από 35 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για να υποστηρίξει την ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και επενδύσεις στην Ελλάδα. Η στήριξη αυτή πρέπει να προχωρήσει παράλληλα με τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που αντιμετωπίζουν τις μακροχρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση και να επιστρέψει στην οικονομική ανάπτυξη».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή