Η πολιτική αβεβαιότητα βλάπτει τη ρευστότητα των τραπεζών

Η πολιτική αβεβαιότητα βλάπτει τη ρευστότητα των τραπεζών

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό προκαλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αλλά και στις εγχώριες τράπεζες το ενδεχόμενο νέων πρόωρων εκλογών, λίγους μόνο μήνες μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να προκαλέσει περιπλοκές τόσο στο εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης όσο και στην αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας.

Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και στελέχη της σε άτυπες συνομιλίες σημειώνουν ότι χωρίς πολιτική σταθερότητα θα είναι δύσκολο να παγιωθεί η σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να πραγματοποιηθούν οι σχεδιαζόμενες ενέργειες για την κεφαλαιακή ενίσχυση και την ανάκαμψη του κλάδου.

Σημειώνεται ότι μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου, που εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια, έχει ανοίξει ο δρόμος για τη σταδιακή αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στη μικρή αύξηση του ορίου της χρηματοδότησης μέσω του ELA. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, η ΕΚΤ είναι πιθανό να προχωρήσει στην ενεργοποίηση της εξαίρεσης, το αποκαλούμενο waiver, με την οποία μπορούν να γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις τα ομόλογα χωρών με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως η Ελλάδα, αρκεί να βρίσκονται σε πρόγραμμα χρηματοδότησης. Πριν από λίγες ημέρες, ο Μπενουά Κερέ, μέλος της ΕΚΤ, είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ωφεληθεί με την επαναφορά του waiver και τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ, πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου προγράμματος (Οκτώβριος 2015).

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν στην «Κ» ότι όπως έχει δείξει μέχρι τώρα η ΕΚΤ δεν βιάζεται στο να υλοποιήσει τις κινήσεις της, αναμένοντας πλήρη ορατότητα πριν πραγματοποιήσει τα βήματά της.

Ακόμη πιο περίπλοκα είναι τα πράγματα για την ανακεφαλαιοποίηση. Στόχος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η ανακεφαλαιοποίηση να ολοκληρωθεί το ταχύτερο, και σίγουρα πριν από το τέλος του 2015. Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με τρόπο ώστε να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή ιδιωτών και να διασφαλιστεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών. Οι τράπεζες ανησυχούν πως πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να τινάξουν το εγχείρημα στον αέρα, ιδίως αν πραγματοποιηθούν κατά το τελευταίο 2μηνο του έτους. Σε ένα προεκλογικό περιβάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο να πραγματοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή