Σε ιστορικό χαμηλό οι αιτήσεις χορήγησης για νέα δάνεια

Σε ιστορικό χαμηλό οι αιτήσεις χορήγησης για νέα δάνεια

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρη ανατροπή στους στόχους χρηματοδοτήσεων στη λιανική τραπεζική, και ειδικότερα στη στεγαστική και καταναλωτική πίστη, που είχαν τεθεί για το 2015 έχει επιφέρει η επιβολή των capital controls, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, και η τραπεζική αργία των τριών εβδομάδων, που έληξε στις 20 Ιουλίου.

«Οι αιτήσεις για νέα δάνεια στη στεγαστική και στην καταναλωτική πίστη μετά το άνοιγμα των καταστημάτων κινούνται σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο όλων των εποχών», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» επιτελικό στέλεχος συστημικής τράπεζας.

Ειδικότερα στον τομέα της στεγαστικής πίστης, τα νέα δάνεια που εκταμιεύθηκαν από το άνοιγμα των καταστημάτων μέχρι σήμερα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα κυμαίνονται γύρω στα 12 εκατ. ευρώ και αφορούν κυρίως διεκπεραίωση αιτημάτων που είχαν υποβληθεί πριν από την επιβολή της τραπεζικής αργίας, και συγκεκριμένα τη χρονική περίοδο που κυμαίνεται από την τελευταία εβδομάδα του Μάιου έως και τον Ιούνιο. Τον Ιούνιο, πριν από την επιβολή των capital controls, οι νέες εκταμιεύσεις στον τομέα της στεγαστικής πίστης σε επίπεδο τραπεζικού συστήματος εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 30 εκατ. ευρώ περίπου. Για τον τομέα της στεγαστικής πίστης, οι εκτιμήσεις που είχαν διατυπωθεί στις αρχές του χρόνου έκαναν λόγο ακόμη και για συνολικές νέες εκταμιεύσεις που θα περνούσαν τα 600-800 εκατ. ευρώ, στόχος που πλέον δεν θεωρείται εφικτός ακόμη και με τα πλέον αισιόδοξα σενάρια.

Μέχρι σήμερα, στη διάρκεια του 2015, εκτιμάται ότι έχουν δοθεί περίπου 110 εκατ. ευρώ νέα στεγαστικά δάνεια. Για να δοθεί το μέγεθος της διαφοράς σε σχέση με τη χρυσή εποχή του 2006 για τη στεγαστική πίστη, υπενθυμίζεται ότι είχαν δοθεί νέα στεγαστικά 16 δισ. ευρώ περίπου.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες εφαρμόζουν αυστηρά τα κριτήρια αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας για τη χορήγηση δανείων στη στεγαστική πίστη και δίνουν πλέον πολύ μεγάλη σημασία στην ιδία συμμετοχή που πελατών που θα πρέπει να φθάνει τουλάχιστον το 25%. Στην καταναλωτική πίστη, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για το 2015 που είχαν διατυπωθεί, όταν η οικονομία είχε μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, έκαναν λόγο για νέα δάνεια που θα μπορούσαν να φθάσουν και το 1 δισ. ευρώ. Εκτιμήσεις που επίσης έχουν ανατραπεί και σε καμία περίπτωση δεν θα προσεγγίσουν τα νούμερα αυτά. Η ζήτηση και στον τομέα αυτό είναι εξαιρετικά περιορισμένη και αφορά τον τομέα του αυτοκινήτου και του εμπορίου, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με το πρόσφατο παρελθόν, αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή