Πώληση 5 ακινήτων στο εξωτερικό από το ΤΑΙΠΕΔ

Πώληση 5 ακινήτων στο εξωτερικό από το ΤΑΙΠΕΔ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαδικασία πώλησης πέντε ακινήτων στο εξωτερικό ξεκίνησε από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Πρόκειται για ακίνητα που η διαδικασία πώλησής τους είχε σταματήσει στο παρελθόν, λόγω προκήρυξης των εκλογών του περασμένου Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, η διαδικασία πώλησης των πέντε ακινήτων (Ομάδα Δ’) ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2014 και τώρα η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ τη συνεχίζει, δίνοντας στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή την επιστολή πώλησης των ακινήτων.

Τα ακίνητα προς πώληση βρίσκονται σε ΗΠΑ (2), Νότια Αφρική (1), Ιταλία (1) και Σλοβενία (1), και στόχος είναι να αποφέρουν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τουλάχιστον 20 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν την προσφορά τους έως τις 26 Οκτωβρίου 2015, ενώ, όπως αναφέρεται σχετικά, το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα εγκρίνει τις προσφορές των ενδιαφερομένων έως τις 5 Νοεμβρίου. Αναλυτικότερα, τα ακίνητα προς πώληση είναι τα εξής:

Nέα Yόρκη (ΗΠΑ) – Το ακίνητο βρίσκεται στο Μανχάταν, μεταξύ της 1ης και της 2ης Λεωφόρου, πλησίον του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών. Αποτελεί τον β’ όροφο συγκροτήματος γραφείων, αποκαλούμενου ως The 3 Dag Condominium. Εχει συνολική ενοικιαζόμενη επιφάνεια 1.416 τ.μ. και η ελάχιστη αποδεκτή τιμή έχει οριστεί σε 9,1 εκατ. δολ. ΗΠΑ.

Ουάσιγκτον (ΗΠΑ) – Τo ακίνητο βρίσκεται στη Λεωφόρο Massachusetts 2211, δηλαδή σε έναν από τους πιο σημαντικούς δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας. Βρίσκεται δε στη συνοικία Kalorama Heights της βορειοδυτικής Ουάσιγκτον, όπου παραδοσιακά στεγάζονται διπλωματικές αποστολές. Το κτίριο αποτελείται από ισόγειο και τρεις ορόφους συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας 754 τ.μ. περίπου. Βρίσκεται δε επί οικοπέδου 264 τ.μ. και η ελάχιστη αποδεκτή τιμή είναι τα 2,7 εκατ. δολ. ΗΠΑ.

Ρώμη (Ιταλία) – Το ακίνητο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, 300 μ. νοτίως των κήπων της Villa Borghese. Οι γύρω δρόμοι φιλοξενούν πολυτελείς κατοικίες και υψηλής ποιότητας κτίρια γραφείων. Το κτίριο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, πέντε ορόφους και σοφίτα, και έχει συνολική επιφάνεια περίπου 1.600 τ.μ. Λειτουργούσε ως ξενοδοχείο έως το 2007. Η ελάχιστη αποδεκτή τιμή έχει οριστεί σε 8 εκατ. ευρώ.

Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) – Το ακίνητο είναι ένα διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται σε προνομιακή οικιστική περιοχή, η οποία προστατεύεται από τους κανονισμούς της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη γύρω περιοχή χωροθετούνται πρεσβείες (των ΗΠΑ και της Αυστρίας), κυβερνητικά κτίρια, πολλά καταστήματα λιανικής πώλησης και το περίφημο πάρκο Tivoli. Είναι ένα διώροφο κτίριο, συνολικής επιφανείας 1.215 τ.μ. Η ελάχιστη αποδεκτή τιμή έχει ορισθεί σε 800.000 ευρώ.

Πραιτώρια (Νότια Αφρική) – Το ακίνητο βρίσκεται στην περιοχή Hatfield στην πλέον κεντρική λεωφόρο της Πρετόριας και σε μικρή απόσταση από το Union Building. Το κτιριακό συγκρότημα περιλαμβάνει διώροφο κτίριο συνολικής επιφάνειας 350 τ.μ. Η επιφάνεια του οικοπέδου είναι 1.766 τ.μ. και η ελάχιστη αποδεκτή τιμή έχει οριστεί σε 240.000 δολάρια ΗΠΑ.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ δείχνει αποφασισμένη αυτήν τη φορά να προχωρήσει στην πώληση των ακινήτων. Ενδεικτικό είναι πως η επιστολή διαδικασίας πώλησης των ακινήτων δόθηκε στη δημοσιότητα μία μέρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή