Με μισές αλήθειες για τις αποκρατικοποιήσεις οδεύουν στην κάλπη τα δύο μεγάλα κόμματα

Με μισές αλήθειες για τις αποκρατικοποιήσεις οδεύουν στην κάλπη τα δύο μεγάλα κόμματα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μισές αλήθειες για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων πορεύονται οι δύο επικρατέστεροι κομματικοί σχηματισμοί στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου. Αν και η αστραπιαία εκλογική αναμέτρηση δεν επιτρέπει μια ενδελεχή παρουσίαση των προεκλογικών θέσεων των κομμάτων, εν τούτοις είναι σαφές ότι τα δύο κόμματα εξουσίας, ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., αποφεύγουν να τοποθετηθούν ευθαρσώς στο θέμα που ενδιαφέρει τόσο την ελληνική οικονομία, όσο και την κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφιερώνει στις αποκρατικοποιήσεις μόλις μιάμιση σελίδα από τις 68 του Σχεδίου Κυβερνητικού Προγράμματος που παρουσίασε στις 30 Αυγούστου. Εκεί το κόμμα… επαίρεται ότι στη διαπραγμάτευση της 12ης Ιουλίου 2015, ο πρόεδρός του Αλέξης Τσίπρας πέτυχε να μειώσει τον αριθμό των υποχρεωτικών αποκρατικοποιήσεων σε 9 από 23 που είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. Αυτό που δεν αναφέρεται, ωστόσο, είναι ότι και οι υπόλοιπες 14 αποκρατικοποιήσεις θα υλοποιηθούν, αλλά σε ένα πλαίσιο διαφορετικό από το σημερινό.

Η θέση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται στο γεγονός ότι στο τρίτο μνημόνιο κατονομάζονται μόνον οι εννέα αποκρατικοποιήσεις από τις 23 που περιέχονταν στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ στο τέλος του 2014. Ωστόσο, είναι σαφής η δέσμευση της χώρας να προχωρήσει το σύνολο του προγράμματος που ήταν σε εκκρεμότητα στο τέλος του περασμένου έτους. «Για να διαφυλαχθεί η υπό εξέλιξη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και να διατηρηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών σε βασικούς διαγωνισμούς υποβολής προσφορών, η Ελληνική Δημοκρατία δεσμεύεται να προχωρήσει με το υπό εξέλιξη πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη εγκρίνει το Σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων (Asset Development Plan – ADP) που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων που υπάγονται στο ΤΑΙΠΕΔ από τις 31.12.2014», αναφέρει το μνημόνιο που ψηφίστηκε στις 14 Αυγούστου 2015.

Οσον αφορά στις 14 αποκρατικοποιήσεις που δεν κατονομάζονται στο μνημόνιο, είναι στη διακριτική ευχέρεια της νέας κυβέρνησης να τις εντάξει στο νέο υπερταμείο αξιοποίησης δημοσίου πλούτου. Ετσι, τα έσοδά τους να κατευθυνθούν όχι μόνον προς την εξυπηρέτηση του χρέους, αλλά και στην ανάπτυξη της χώρας ή/και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η Ν.Δ. δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τι θα πράξει ως κυβέρνηση με τις αποκρατικοποιήσεις. Μόνον μια αναφορά υπήρξε στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων από τον επικεφαλής της καμπάνιας του κόμματος στην Αττική, Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος, παρουσιάζοντας το οργανόγραμμα δράσεων του κόμματος για το λεκανοπέδιο Αττικής, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ τους. Μάλιστα, ο ίδιος διέρρευσε ότι σύντομα ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα ανακοινώσει τη πλήρη στήριξη του κόμματος στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο, όμως, θα συνδέσει με μια ρήτρα απασχόλησης. «Για εμάς, στη Ν.Δ., οι αποκρατικοποιήσεις είναι πεδίο ανάπτυξης και μάλιστα υγιούς και σταθερής ανάπτυξης», είπε ο κ. Κακλαμάνης. Τέλος, μια απλή θετική αναφορά υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων έγινε και από τον συντονιστή οικονομικών υποθέσεων της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρα σε πρόσφατο άρθρο του.

Χαρακτηριστική, πάντως, της τακτικής που ακολουθούν οι δύο μονομάχοι στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων είναι και η κόντρα που ξέσπασε για τον ΑΔΜΗΕ. Ο μεν πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι απέτρεψε την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η δε Ν.Δ. υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να την υλοποιήσει. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, αφού το μνημόνιο προβλέπει μεν την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν η κυβέρνηση παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε μεν ένα σχέδιο ισοδύναμων μέτρων για τη διατήρηση του ΑΔΜΗΕ, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει γίνει ακόμη δεκτό από τους πιστωτές.

Οσες διαφορές όμως και να υπάρχουν μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, το μόνο σίγουρο είναι ότι για πρώτη φορά σε προεκλογική περίοδο, το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει αναστείλει τη δραστηριότητα. Και ορθώς πράττει, αφού ουσιαστικά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων υλοποιεί τον νόμο (Ν. 4336/14.08.2015) που ψηφίστηκε από 229 βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου, τον οποίο τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας έχουν δεσμευθεί να εφαρμόσουν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT