Λίκανεν: «Ρίσκο η καθυστέρηση υλοποίησης της συμφωνίας»

Λίκανεν: «Ρίσκο η καθυστέρηση υλοποίησης της συμφωνίας»

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση έστειλε χθες ο Ερκι Λίκανεν, κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κ. Λίκανεν βρέθηκε στην Αθήνα ως προσκεκλημένος της δεξαμενής σκέψης «Δίκτυο» και της προέδρου της Αννας Διαμαντοπούλου, με την οποία είχε υπηρετήσει μαζί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Απαντώντας σε ερωτήσεις των παρισταμένων σε εκδήλωση χθες το απόγευμα σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, τόνισε ότι στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης «δεν θα έπαιρνα το ρίσκο» της καθυστέρησης στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων. «Υπάρχει πολύ καλή θέληση προς την Ελλάδα μετά τον Ιούλιο», σημείωσε, «αλλά μπορεί γρήγορα να σπαταληθεί».

Ο κ. Λίκανεν εξέφρασε τον μεγάλο του σεβασμό για τις αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα, προσθέτοντας όμως ότι «η παραμικρή παρέκκλιση» από τα συμφωνηθέντα θα κάνει κακό. «Είναι υπέρτατης σημασίας» να τηρηθούν οι όροι του προγράμματος, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας τη σκληρή στάση της Φινλανδίας απέναντι στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο, ο επί 11 χρόνια κεντρικός τραπεζίτης της χώρας ανέδειξε δύο βασικούς παράγοντες: τη βαθιά ριζωμένη προσήλωση των Φινλανδών στη δημοσιονομική πειθαρχία και την άνοδο των Αληθινών Φινλανδών στην εγχώρια πολιτική σκηνή, η οποία (υπενθυμίζεται) βασίστηκε σε σημαντικό βαθμό στην ανθελληνική τους ρητορική. Ο κ. Λίκανεν αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η φινλανδική οικονομία, που βρίσκεται στον τρίτο χρόνο ύφεσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή