Φόροι 8 δισ. έως τα τέλη του έτους, ενώ αυξάνονται τα χρέη προς το Δημόσιο

Φόροι 8 δισ. έως τα τέλη του έτους, ενώ αυξάνονται τα χρέη προς το Δημόσιο

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 6,9 δισ. ευρώ ανήλθαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου, ποσό το οποίο ενδεχομένως να αυξηθεί δραματικά, εξαιτίας των πολλαπλών φόρων που πρέπει να πληρωθούν τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους και οι οποίοι ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται, πάντως, αρκετοί που έχουν ενταχθεί στην ευνοϊκή ρύθμιση των 100 δόσεων να την εγκαταλείψουν λόγω της επικείμενης αύξησης του επιτοκίου αλλά και της δημιουργίας ειδικών κριτηρίων (εισοδηματικών και περιουσιακών), μεγεθύνοντας περαιτέρω τη χοάνη με τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις διογκώθηκαν κατά 645 εκατ. ευρώ, τα οποία μαζί με τους απλήρωτους φόρους των προηγούμενων μηνών ανέρχονται στα 6,9 δισ. ευρώ.

Οφειλές 80 δισ. ευρώ

Αν προστεθούν και οι υποχρεώσεις των προηγούμενων ετών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 80 δισ. ευρώ. Πλέον η φορολογική διοίκηση, με βάση και τα όσα προβλέπει το μνημόνιο, θα πρέπει να ενεργοποιήσει άμεσα τα μέτρα διασφάλισης του Δημοσίου. Συγκεκριμένα, για όσους οφείλουν ποσά άνω των 70.000 ευρώ θα εφαρμοστεί το αυτοματοποιημένο σύστημα κατασχέσεων, ενώ δεν ισχύει το όριο του 25% για κατασχέσεις μισθών- συντάξεων, καθώς καταργήθηκε με το νέο μνημόνιο, ενώ το ακατάσχετο έχει κατέβει στα 1.000 ευρώ από 1.500 ευρώ, που ίσχυε ώς τώρα.

Αλλαγές στις 100 δόσεις

Υπενθυμίζεται ότι τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για την αύξηση του επιτοκίου στη ρύθμιση των 100 δόσεων, και μάλιστα ώς 5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς έως τώρα για οφειλές μέχρι 5.000 ευρώ η ρύθμιση ήταν άτοκη. Επιπλέον, αρκετοί οφειλέτες θα κληθούν να εξοφλήσουν το χρέος τους σε πολύ λιγότερες δόσεις απ’ όσο είχαν υπολογίσει, δεδομένου ότι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα θέσει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά τα «ραβασάκια» της εφορίας για το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους, αυτά ξεπερνούν τα 8 δισ. ευρώ και σχετίζονται με:

•  Τον φόρο εισοδήματος. Οι περισσότεροι φορολογούμενοι θα καταβάλουν στα τέλη Σεπτεμβρίου τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος. Συνολικά μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου (τελευταία δόση του φόρου) πρέπει να καταβληθούν από τα φυσικά πρόσωπα περίπου 3 δισ. ευρώ .

•  Τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στις αρχές Οκτωβρίου. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου. Το ποσό που πρέπει να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχεται στα 3,2 δισ. ευρώ (το εισπράξιμο υπολογίζεται σε 2,65 δισ. ευρώ). Σημειώνεται ότι ισχύει και για φέτος η έκπτωση 20% στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

•  Τον φόρο πολυτελείας. Αυξημένοι είναι οι φόροι φέτος και για όσους διατηρούν αυτοκίνητα υψηλού κυβισμού άνω των 2.500 κ.ε., αεροπλάνα, πισίνες και σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων. Ο συντελεστής φορολογίας έχει αυξηθεί στο 13% από 10%, που είναι σήμερα. Οι ανωτέρω φορολογούμενοι θα πληρώσουν επιπλέον 47 εκατ. ευρώ με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλουν αυτές τις μέρες.

•  Τα τέλη κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες οχημάτων πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να πληρώσουν περισσότερα από 1,1 δισ. ευρώ

•  Προκαταβολή φόρου. Οι αγρότες θα πρέπει να πληρώσουν την αυξημένη προκαταβολή φόρου (από το 27 στο 55%).

Σημειώνεται ότι από τις αποδοχές του Αυγούστου έχει ξεκινήσει και η παρακράτηση της αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ. Το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης για το διάστημα από Ιανουάριο έως τον Ιούλιο θα πληρωθεί το 2016 με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή