Με την ικανοποίηση όλων των προαπαιτούμενων που προβλέπονται στο τρίτο μνημόνιο για τις τράπεζες εντός διμήνου συνέδεσε ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, την καταβολή της δεύτερης υποδόσης από τα 3 δισ. ευρώ που απομένουν από την αποδέσμευση των 26 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα. Η δεύτερη υποδόση έχει αρχικά υπολογιστεί στο 1 δισ. ευρώ και όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Euroworking Group σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, η καταβολή της εξαρτάται από την υλοποίηση εντός των επόμενων εβδομάδων «της δεύτερης ομάδας των προαπαιτούμενων, που αφορούν τη διακυβέρνηση και τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα».
Πρόκειται για έναν βαρύ κατάλογο προαπαιτούμενων με ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, καθώς ορισμένα από αυτά αναφέρονται ως υλοποιήσιμα ήδη από τον Αύγουστο και τα οποία θα πρέπει να «τρέξουν» παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των αλλαγών τόσο στον νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση όσο στην εταιρική διακυβέρνηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Συγκεκριμένα:
• Εως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχει σχεδιαστεί νέα διαδικασία επιλογής και διορισμού μελών της εκτελεστικής επιτροπής και του γενικού συμβουλίου, μέσω της οποίας θα ενισχυθεί ο ρόλος των θεσμών. Οι θεσμοί θα συμμετέχουν και στην επιτροπή επιλογής με τρία μέλη, αλλά και στον διορισμό του προέδρου της.
• Εως τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει ευθυγραμμιστεί ο νόμος για το ΤΧΣ με την οδηγία για το bail in και το νέο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης.
Οι Αρχές θα έπρεπε, εν τω μεταξύ, και συγκεκριμένα έως τα τέλη Αυγούστου, να έχουν ολοκληρώσει τη χάραξη της στρατηγικής για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με άξονες α) την εξομάλυνση της ρευστότητας και των όρων πληρωμής και ενίσχυσης των τραπεζικών κεφαλαίων, β) την ενίσχυση της διακυβέρνησης και γ) την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η στρατηγική θα πρέπει να περιλαμβάνει σχέδια σχετικά με τις ξένες θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών με βάση και τα προγράμματα αναδιάρθρωσης που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Εξειδικεύοντας τις δράσεις για την εξυπηρέτηση των «κόκκινων» δανείων, η συμφωνία προβλέπει την αναθεώρηση και την έκδοση από την ΤτΕ, σε συμφωνία με τους θεσμούς, των αναγκαίων διατάξεων για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας. Η στρατηγική θα περιλαμβάνει τροποποιήσεις στο δίκαιο περί αφερεγγυότητας των επιχειρήσεων, τροποποιήσεις του νόμου περί αφερεγγυότητας των νοικοκυριών, τη νομοθετική θέσπιση του κατοχυρωμένου επαγγέλματος των συνδίκων πτώχευσης και την ενεργοποίηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ιδιωτικού Χρέους.
Εως τα τέλη Οκτωβρίου η ΤτΕ θα πρέπει να υποβάλει έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και αξιολόγηση της ικανότητας των τραπεζών να αντιμετωπίζουν κάθε κατηγορία. Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, ενισχύοντας το θεσμικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια με τη βελτίωση του νομικού πλαισίου για θέματα αφερεγγυότητας εταιρειών και νοικοκυριών, τη δημιουργία Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου ως ανεξάρτητης αρχής που θα προσδιορίζει τις δυνατότητες πληρωμής των δανειοδοτών, την τροποποίηση του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και την πλήρη ενεργοποίηση των εξειδικευμένων τμημάτων για την εκδίκαση υποθέσεων εταιρικής πτώχευσης.