Δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τα «κόκκινα» δάνεια ο υπουργός Οικονομίας

Δεν άνοιξε τα χαρτιά του για τα «κόκκινα» δάνεια ο υπουργός Οικονομίας

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καμία αναφορά στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, παρά μόνο για να καταγγείλει τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν έκανε χθες ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Αν και πρόκειται για μείζον ζήτημα τόσο για την πορεία του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας συνολικότερα, και επιπλέον αποτελεί βασική μνημονιακή υποχρέωση, έμεινε στην ουσία εκτός της ομιλίας του υπουργού, στο πλαίσιο της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Αντιθέτως, ο υπουργός επιχείρησε στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του να απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα του χρέους, ενώ υποστήριξε ότι οι προβλέψεις για το ΑΕΠ θα είναι πιο θετικές σε σχέση με αυτές που αναφέρονται επισήμως στη συμφωνία με τους δανειστές.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομίας, παρουσιάζοντας συνοπτικά τα κομβικά σημεία της στρατηγικής της κυβέρνησης για την επιστροφή στην ανάπτυξη με ισχυρά πρότυπα κοινωνικής δικαιοσύνης, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, αναφέρθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, απλώς για να ασκήσει κριτική. «Οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις ήταν αποτυχημένες, διότι δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα των “κόκκινων” δανείων, με συνέπεια το πρόβλημα να μεταφερθεί», τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να νομοθετήσει το αμέσως προσεχές διάστημα τον τρόπο διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τη βελτίωση του συστήματος εξωδικαστικού συμβιβασμού, τη δημιουργία ενός δικτύου ασφαλείας που στην ουσία θα προστατεύει από τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας μόνο τους πλέον ευάλωτους οφειλέτες. Παράλληλα, άμεσα η κυβέρνηση θα πρέπει να εκδώσει τις αποφάσεις με τις οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές στον «νόμο Κατσέλη», οι οποίες ψηφίστηκαν τον Αύγουστο.

Τα άλλα κομβικά σημεία της στρατηγικής για την ανάπτυξη, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, είναι τα εξής:

• Διατήρηση και προσανατολισμός όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων στην οικονομία. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις πρόσφατες συμφωνίες-διευκολύνσεις για το ΕΣΠΑ, τονίζοντας ότι αυτές διασφαλίζουν 4,5 δισ. ευρώ για τους επόμενους τρεις μήνες. Μέσα στον Νοέμβριο, εξάλλου, θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ο αναπτυξιακός νόμος, η διαβούλευση επί του οποίου έχει ολοκληρωθεί. Ο κ. Σταθάκης προανήγγειλε ακόμα την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας, και μάλιστα άμεσα, η οποία θα αποτελέσει τον ενδιάμεσο φορέα για την αξιοποίηση του περίφημου «πακέτου Γιούνκερ». Στο ίδιο πλαίσιο, ανακοίνωσε την ίδρυση αναπτυξιακού συμβουλίου στο υπουργείο Οικονομίας.

• Ανάπτυξη βασισμένη στην αξιοποίηση του υψηλά καταρτισμένου δυναμικού σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα έχουν και υψηλό βαθμό εξωστρέφειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομίας εκτίμησε ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση μικρότερη του 2,5%, ίσως κοντά στο 1,5%, κάτι που ο ίδιος απέδωσε στις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις της οικονομίας και στον ηπιότερο αντίκτυπο που είχαν σε αυτήν τα capital controls. Αναφερόμενος στην εξέλιξη του ΑΕΠ το 2016, υποστήριξε ότι είναι πιθανή η επιστροφή σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης νωρίτερα από το τρίτο τρίμηνο ή σε μικρότερη ύφεση από το 1% που προβλέπεται για το σύνολο του επόμενου έτους. Υποστήριξε, τέλος, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση παραποιεί τα δεδομένα για το χρέος και χρησιμοποιεί παραπλανητικές διατυπώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή