Ευκαιρία για επενδυτικά σχήματα υψηλού κινδύνου η αγορά μη εξυπηρετούμενων

Ευκαιρία για επενδυτικά σχήματα υψηλού κινδύνου η αγορά μη εξυπηρετούμενων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πυκνώνουν οι επισκέψεις στην Αθήνα διαχειριστών και εκπροσώπων χαρτοφυλακίων υψηλού κινδύνου, τα γνωστά hedge funds και distress funds, οι οποίοι αναζητούν επενδυτικές ευκαιρίες εν όψει της δημιουργίας αγοράς «κόκκινων» δανείων και των νομοθετικών αλλαγών που θα κάνουν πιο ευέλικτο το πτωχευτικό δίκαιο τόσο για τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα.

Με το 50% των χαρτοφυλακίων δανείων των εμπορικών τραπεζών να βρίσκεται στο «κόκκινο», που αντιστοιχεί σε περίπου 100 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο ελληνικός τραπεζικός τομέας και ευρύτερα η χώρα αποτελούν μια χρυσή ευκαιρία για τα επενδυτικά σχήματα υψηλού κινδύνου. Σε μια χώρα όπου έπειτα από 7 χρόνια βαθιάς ύφεσης ακόμα και η αξία «κανονικών» περιουσιακών στοιχείων (ομόλογα, μετοχές, ακίνητα κ.ά.) έχουν χάσει πολύ μεγάλο μέρος της αξίας τους, η αγορά των «προβληματικών στοιχείων ενεργητικού» μπορεί να προσφέρει εξαιρετικά υψηλές αποδόσεις.

Από την Αθήνα έχουν παρελάσει δεκάδες χαρτοφυλάκια που ειδικεύονται στις υψηλού κινδύνου επενδύσεις όπως: η Apollo Management, η Fortress, η Baubost, η Strategic Value, η Third Point, το KKR, η York Capital Management, η Cerberus, η Paulson & Co, η Dromeus Capital κ.ά. Πολλές από αυτές ήδη έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές κινήσεις. Οι σχετικές διεργασίες αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, καθώς σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να φροντίσει για τη δημιουργία μιας αγοράς για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον υπάρχει για επιχειρήσεις που ενώ θεωρούνται βιώσιμες, εντούτοις εμφανίζουν πρόβλημα επιβίωσης εξαιτίας του υπερδανεισμού. Επιχειρήσεις από δυναμικούς κλάδους όπως τουρισμός, ιχθυοκαλλιέργειες κ.ά. θα μπορούσαν με αποτελεσματικότερη διοίκηση και ελάφρυνση χρέους να επανέλθουν σε θετική τροχιά. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες συζητούν για την αξιοποίηση επιχειρήσεων που τώρα βρίσκονται στο «κόκκινο» με τη μεταβίβαση των μετοχών σε επενδυτές οι οποίοι θα αναλάβουν τη διοίκηση και θα εισφέρουν νέα κεφάλαια, ενώ παράλληλα οι τράπεζες θα προχωρήσουν στη διαγραφή μέρους των δανείων. Με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται στο 51,3% στην καταναλωτική πίστη, στο 35,60% στα στεγαστικά, στο 39,8% στα επιχειρηματικά δάνεια, στο 63% στα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις και στο 54% στα δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, το ΤΧΣ, σε συνεργασία με την ΤτΕ, θα αναλύσει σε βάθος την τρέχουσα κατάσταση, με στόχο τον εντοπισμό των μη κανονιστικών περιορισμών και εμποδίων (π.χ. διοικητικά, οικονομικά, νομικά, κ.λπ.), για την ανάπτυξη μιας δυναμικής αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα μια ομάδα εργασίας, με τη βοήθεια εξειδικευμένου συμβούλου, θα εξετάσει και θα προτείνει ειδικές δράσεις, για να επιταχυνθεί η τακτοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μεταξύ άλλων, με την εξάλειψη περιττών νομικών ή άλλων εμποδίων για την εξυπηρέτηση και τη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με παράλληλη προστασία για τα ευάλωτα νοικοκυριά, σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας που έχει καταρτίσει η ΤτΕ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή