Το πλαστικό χρήμα φέρνει επιπλέον έσοδα στο κράτος έως 1,6 δισ.

Το πλαστικό χρήμα φέρνει επιπλέον έσοδα στο κράτος έως 1,6 δισ.

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσθετα έσοδα από 700 εκατ. έως και 1,6 δισ. ευρώ –με βάση το αισιόδοξο σενάριο– κατά το πρώτο έτος εφαρμογής τους θα μπορούσε να αποδώσει στον κρατικό προϋπολογισμό η υιοθέτηση κινήτρων για την ενθάρρυνση της χρήσης των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τα κίνητρα, κατά την πρόταση του ΙΟΒΕ, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την παροχή έκπτωσης επί της αξίας των συναλλαγών, που θα ξεκινάει από 1% για αγορά αγαθών και υπηρεσιών από κλάδους με χαμηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής και θα κλιμακώνεται έως και 10% σε κλάδους υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή. Το κίνητρο μπορεί να συνδυαστεί με τη συμμετοχή των καταναλωτών σε λοταρία ειδικά για τις αγορές αγαθών ή υπηρεσιών από κλάδους που εμφανίζουν υψηλή φοροδιαφυγή, μεγιστοποιώντας τα δυνητικά οφέλη από τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Κατά την παρουσίαση της μελέτης, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας χαρακτήρισε μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση την αντικατάσταση της υποχρέωσης συλλογής αποδείξεων με την υποχρέωση για πραγματοποίηση συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα, ενώ από την ομάδα των μελετητών ο κ. Σβετ Ντάντσεφ αναφέρθηκε σε πρόσθετα κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν και στις επιχειρήσεις, όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος ή η συμμετοχή τους επίσης σε λοταρίες. Στα προτεινόμενα μέτρα περιλαμβάνεται, επίσης, η υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για συναλλαγές με αξία πάνω από 30 ευρώ σε κλάδους με υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής, η υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών με επιδότηση για την εγκατάσταση τερματικών POS σε επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 150.000 ευρώ που δραστηριοποιούνται σε κλάδους με μέτριο προς υψηλό κίνδυνο φοροδιαφυγής, η διάθεση τερματικών σε όλα τα καταστήματα των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, η υποχρεωτική χρήση μεταφορών πίστωσης για τις εισπράξεις στα τελωνεία και η καθολική χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής στις ΔΟΥ.

Στόχος, η μείωση της παραοικονομίας, που εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ της χώρας, αλλά και η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, μέσα από τη μείωση του κόστους των υπηρεσιών διαμεσολάβησης και της δημιουργίας νέων υπηρεσιών. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. ως προς τον αριθμό των συναλλαγών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανά κάτοικο. Η υστέρηση αυτή άρχισε να περιορίζεται μετά την επιβολή των capital controls και είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η τραπεζική αργία, η υποχρεωτική αποδοχή καρτών πληρωμής και το ημερήσιο όριο στην ανάληψη από τα ΑΤΜ έδωσαν σημαντική ώθηση στη διείσδυση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Τον Ιούλιο, η χρήση των καρτών πληρωμής για αγορές μέσω τερματικών POS υπερδιπλασιάστηκε. Με το άνοιγμα των υποκαταστημάτων των τραπεζών, η χρήση υποχώρησε, παραμένοντας ωστόσο κατά πολύ υψηλότερη σε σχέση με την περίοδο πριν από την επιβολή των περιορισμών. Συγκεκριμένα, η αξία συναλλαγών με κάρτες πληρωμής ήταν υψηλότερη κατά 76% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ ο αριθμός συναλλαγών με κάρτες πληρωμής την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 94%. Ακόμη ωστόσο και με αυτήν την απότομη αύξηση λόγω των έκτακτων συνθηκών, η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη με βάση τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής δεν έχει βελτιωθεί επαρκώς και τα περιθώρια είναι μεγάλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή