Επενδυτικές ευκαιρίες επί ελληνικού εδάφους αναζητεί η Παγκόσμια Τράπεζα

Επενδυτικές ευκαιρίες επί ελληνικού εδάφους αναζητεί η Παγκόσμια Τράπεζα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Υστερα από περίπου ένα έτος αναμονής λόγω της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας, η Παγκόσμια Τράπεζα έρχεται στην Ελλάδα προκειμένου να στηρίξει τις επενδύσεις και, μέσω αυτών, την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Στελέχη του επενδυτικού της βραχίονα IFC ήδη βρίσκονται στη χώρα, αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες στις υποδομές και στην ενέργεια, τα logistics και τον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Σύμφωνα μάλιστα με αξιόπιστες πληροφορίες της «Κ», εξετάζουν τη συμμετοχή τους και στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, μία κίνηση που θα προσέδιδε αξιοπιστία στο εγχείρημα και θα ενέπνεε εμπιστοσύνη και στους ιδιώτες επενδυτές.

Η απόφαση του IFC να δραστηριοποιηθεί στην Ελλάδα είχε ληφθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο τηρούσε στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη – αλλά και η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανοικοδόμηση και την Ανάπτυξη EBRD, με την οποία θα συνεργασθεί στη χώρα. Η απόφαση ελήφθη κατά παρέκκλιση του καταστατικού του IFC, που προβλέπει επενδύσεις μόνο σε αναπτυσσόμενες χώρες, γι’ αυτό και θα έχει περιορισμένη διάρκεια. Στόχος είναι να συμβάλει στην ανάκαμψη της Ελλάδας, και μέσω αυτής να προστατεύσει τις επενδύσεις του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου δραστηριοποιούνται πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Στην έγκρισή της βοήθησε, άλλωστε, ότι υπήρχε προηγούμενο αντίστοιχης στήριξης της Νότιας Κορέας μετά την ασιατική κρίση.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας, μεταξύ των οποίων ο εκτελεστικός διευθυντής για την περιοχή, Πατρίτσιο Παγκάνο, και ο αντιπρόεδρος του IFC Δημήτρης Τσιτσιράγγος, πρόκειται να συμμετέχουν σε μία αποστολή στην Ελλάδα που σχεδιάζεται για τα τέλη Οκτωβρίου. Η επίσκεψή τους ελπίζεται ότι θα δώσει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην αξία των επενδύσεων και τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, μειώνοντας την αίσθηση του ρίσκου για τους επενδυτές.

Παράλληλα, επανέρχεται η δυναμική στη συνεργασία της Ελλάδας με την Παγκόσμια Τράπεζα και σε τεχνοκρατικό επίπεδο, καθώς η τράπεζα είναι από τους λίγους διεθνείς οργανισμούς που διαθέτει τεχνογνωσία στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, συνεχίζεται η συνεργασία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με βάση τον δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ εγκρίθηκε το έργο για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω της απλοποίησης των αδειοδοτήσεων. Επιπλέον, μετά την πιλοτική του εφαρμογή με βάση τις εισηγήσεις της, από το επόμενο έτος αναμένεται να υιοθετηθεί πανελλαδικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους πολίτες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Οσο για το IFC, αναζητεί επενδύσεις σε ενεργειακά projects και έργα υποδομών, ενώ εξετάζει και τη δημιουργία ενός ταμείου για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του τραπεζικού κλάδου, με αυστηρούς όρους ώστε να διασφαλίζεται ότι τα κεφάλαιά του φτάνουν στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία. Στελέχη του έχουν ήδη επαφές με ελληνικές επιχειρήσεις και μεγάλες τράπεζες, ενώ για τον σκοπό αυτό το IFC πρόκειται να συνεργασθεί με την EBRD, την οποία έχει προσκαλέσει η κυβέρνηση για να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις και την ανάκαμψη της χώρας. Οπως και στην περίπτωση του IFC, η δραστηριοποίηση της EBRD στην Ελλάδα είναι προσωρινή, καθώς αποστολή της είναι η στήριξη των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή