Η ΕΚΤ ανακοινώνει τα αποτελέσματα stress tests το Σάββατο

Η ΕΚΤ ανακοινώνει τα αποτελέσματα stress tests το Σάββατο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Στο παρά ένα αναμένεται η ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για την ανακεφαλαιοποίηση, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το μνημόνιο ο σχετικός νόμος θα έπρεπε να έχει ψηφιστεί από τις 15 Οκτωβρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νόμος θα κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες και σίγουρα πριν από την ερχόμενη Παρασκευή, καθώς το Σάββατο θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του stress test. Την ίδια ώρα, o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις, που βρίσκεται στην Αθήνα, συνέδεσε άμεσα την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την αξιολόγηση του προγράμματος, κάνοντας μάλιστα λόγο για την ανάγκη προστασίας των καταθέσεων, αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα την πίεση στην ελληνική πλευρά.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν μαραθώνιες συναντήσεις με την τρόικα προκειμένου να συμφωνηθούν όλες οι τεχνικές πτυχές της ανακεφαλαιοποίησης, καθώς και θέματα για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και να οριστικοποιηθεί ο νόμος, κάτι όμως που δεν κατέστη εφικτό. Κυβερνητικές πηγές εμφανίζονται καθησυχαστικές και υποστηρίζουν ότι ο νόμος θα κατατεθεί άμεσα, ενώ υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση είναι έτοιμος. Ωστόσο, είναι σαφές ότι σημειώνεται σημαντική καθυστέρηση, παρά το γεγονός ότι αν για κάποιο λόγο η ανακεφαλαιοποίηση δεν ολοκληρωθεί το 2015, τότε το 2016 μπορεί να ανοίξει πάλι ζήτημα «κουρέματος» καταθέσεων.

Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται, όχι μόνο στο ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης αλλά και σε πολλά άλλα πεδία, είχαν ως αποτέλεσμα την παρέμβαση της Κομισιόν με τον αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις να υπενθυμίζει «τα συμπεράσματα του Eurogroup τα οποία έκαναν λόγο για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, όχι αργότερα από τις 15 Νοεμβρίου. Οπότε καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι ν’ ακολουθήσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα». Οπως εξήγησε, η ανακεφαλαιοποίηση και η αξιολόγηση είναι αλληλένδετα ζητήματα, καθώς «εάν κάποιος προσπαθήσει να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και να άρει τα capital controls χωρίς να έχει αποκατασταθεί η σταθερότητα και χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση, τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον αρνητικά για τον τραπεζικό κλάδο».

«Οι ελληνικές αρχές κατανοούν πως πρέπει ν’ ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα έτσι ώστε να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση αφού η Κομισιόν και η ΕΚΤ ήταν αυτές οι οποίες επέμειναν πως θα πρέπει οι καταθέτες στις ελληνικές τράπεζες να προστατευθούν και αυτός είναι ο λόγος που μας οδηγεί στο να επιμείνουμε στο ότι θα πρέπει εμπρόθεσμα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο το πρωί στις 11.30 ώρα Ελλάδος, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του stress tests. Η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών ανά τράπεζα με βάση το βασικό και με βάση το δυσμενές σενάριο της άσκησης. Σύμφωνα με αναλυτές, οι κεφαλαιακές ανάγκες όπως θα διαμορφωθούν από το δυσμενές σενάριο και την αξιολόγηση ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (Asset Quality Review-AQR) θα είναι κοντά στα 15 δισ. ευρώ και μετά την αφαίρεση των σχεδίων αναδιάρθρωσης, τη μελλοντική κερδοφορία κ.ά. το τελικό ύψος των αναγκών θα διαμορφωθεί στα 9 με 10 δισ. ευρώ.

Οι ευρωπαϊκές αρχές θα ζητήσουν από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου προκειμένου να καλύψουν το σύνολο του παραπάνω ποσού. Ωστόσο, αν δεν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν το σύνολο του ποσού (που είναι βέβαιο), αλλά συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που αντιστοιχούν στο AQR και το βασικό σενάριο, τότε δεν θα τεθεί ζήτημα εκκαθάρισης και οι ευρωπαϊκές αρχές θα δεχθούν την ιδιωτική συμμετοχή και θα επιτρέψουν στο ΤΧΣ να καλύψει το υπόλοιπο ποσό. Στο πλαίσιο αυτό αν οι τράπεζες συγκεντρώσουν από ιδιώτες επενδυτές περίπου 5,5 δισ. ευρώ, τότε θα εξασφαλίσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή