Τα νοικοκυριά μείωσαν τις καταθέσεις τους τον Σεπτέμβριο

Τα νοικοκυριά μείωσαν τις καταθέσεις τους τον Σεπτέμβριο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένα κατά 557 εκατ. ευρώ ήταν το υπόλοιπα των καταθέσεων στις τράπεζες στο τέλος Σεπτεμβρίου, αύξηση που οφείλεται στην άνοδο των υπολοίπων από τις επιχειρήσεις. Αντίθετα, τα νοικοκυριά συνέχισαν να τραβούν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, συρρικνώνοντας τις καταθέσεις τους στις τράπεζες κατά 199 εκατ. ευρώ, καθώς ο Σεπτέμβριος υπήρξε μήνας πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων. Η ανακοπή του κύματος των εκροών λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ερμηνεύει και τη μείωση κατά 1 δισ. ευρώ του ορίου που αντλείται μέσω ELA, το ύψος του οποίου διαμορφώνεται στα 86,9 δισ. ευρώ και αν και δεν αντανακλά την αποκατάσταση της ρευστότητας, αποτελεί ένδειξη συγκράτησης των καταθέσεων στις τράπεζες.

Τα στοιχεία της ΤτΕ για την εξέλιξη των καταθέσεων τον τρίτο μήνα ισχύος των capital controls δείχνουν άνοδο των υπολοίπων στα 121,7 δισ. ευρώ από 121,1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο, ενώ συνολικά οι απώλειες από τον περασμένο Νοέμβριο που ξεκίνησε η μαζική απόσυρση ανέρχονται σε 42,6 δισ. ευρώ. Από την ανάλυση των ίδιων στοιχείων φαίνεται ότι συνεχίστηκε και τον Σεπτέμβριο η τάση μη ανανέωσης των προθεσμιακών καταθέσεων από τα νοικοκυριά, καθώς τα υπόλοιπα στους κλειστούς λογαριασμούς υποχώρησαν κατά 1,5 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 43,8 δισ. ευρώ. Αντίθετα, τα υπόλοιπα στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου αυξήθηκαν ισόποσα σχεδόν, δηλαδή κατά 1,2 δισ. ευρώ, στα 49 δισ. ευρώ περίπου, καθώς οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά και η αβεβαιότητα έως την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, συντηρούν την ανασφάλεια και την ανάγκη για ρευστά διαθέσιμα.

Τον ίδιο μήνα, η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα υπήρξε αρνητική κατά 293 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο του χρέους τόσο από τα νοικοκυριά όσο και από τις επιχειρήσεις μειώθηκε στα 205,2 δισ. ευρώ, με τον ρυθμό χρηματοδότησης να παραμένει αρνητικός κατά 1,5%. Το χρέος των επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στα 96,6 δισ. ευρώ, των επαγγελματιών στα 13,5 δισ. ευρώ και των νοικοκυριών στα 95,1 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 68 δισ. ευρώ είναι οφειλές από στεγαστικά δάνεια και τα 27 δισ. ευρώ οφειλές από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή