Περίεργη τροπολογία για το πώς θα κάνει ελέγχους ο ΓΓΔΕ

Περίεργη τροπολογία για το πώς θα κάνει ελέγχους ο ΓΓΔΕ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά ερωτήματα δημιουργεί η τροπολογία που κατατέθηκε χθες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η οποία παρέχει τη δυνατότητα στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων για διενέργεια ελέγχων με άλλα κριτήρια, τα οποία θα καθορίζονται από τον επικεφαλής της φορολογικής διοίκησης χωρίς να δημοσιοποιούνται. Μέχρι σήμερα, όλοι οι έλεγχοι προκειμένου να υπάρχει διαφάνεια γίνονταν με βάση τα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, χωρίς μάλιστα να εμπλέκεται ως προς την επιλογή των υποθέσεων ο γενικός γραμματέας.

Πλέον, με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση υπάρχει άμεση εμπλοκή του γενικού γραμματέα τόσο για την επιλογή της υπόθεσης όσο και για τα κριτήρια τα οποία θα επιλέγει ο ίδιος προσωπικά.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για «περίεργη τροπολογία», υποστηρίζοντας ότι αυτή κατατίθεται τη στιγμή που πρέπει να μεταφερθούν και 4.000 υποθέσεις του ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ.

Αλλα στελέχη υποστηρίζουν ότι η μη δημοσιοποίηση των κριτηρίων είναι σημαντική, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι επιχειρήσεις προσαρμόζουν τη φορολογική τους συμπεριφορά για να αποφύγουν τον φορολογικό έλεγχο και τα πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, στην τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται τα εξής:

«Η επιλογή των υποθέσεων που ελέγχονται κατά προτεραιότητα γίνεται με αποφάσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ή εξαιρετικά με βάση άλλα κριτήρια, τα οποία καθορίζονται από τον γενικό γραμματέα και δεν δημοσιοποιούνται».

Οπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, με απόφαση του γενικού γραμματέα, η οποία εκδίδεται έως το τέλος Δεκεμβρίου κάθε έτους και μπορεί να τροποποιηθεί οποτεδήποτε, καθορίζεται ο αριθμός των μερικών ή και πλήρων ελέγχων που θα διενεργούνται εντός του επόμενου έτους κατά προτεραιότητα ,με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ή εξαιρετικά με βάση άλλα κριτήρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή