Μεγάλη η απόσταση δανειστών – κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς

Μεγάλη η απόσταση δανειστών – κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μεγαλύτερο «αγκάθι» για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εξελίσσεται ο καθορισμός των νέων κριτηρίων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για τους οφειλέτες που υπάγονται στον νόμο Κατσέλη. Η πλευρά των δανειστών επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι η προστασία θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την ανάγκη ύπαρξης προστασίας για τη μεγάλη πλειονότητα των δανειοληπτών.

Οι δανειστές επίσης τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup της Δευτέρας, ενώ η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα επιχειρήσει πολιτική λύση στην εν λόγω συνεδρίαση, εάν μέχρι τότε δεν έχουν συναντηθεί οι δύο πλευρές. Χθες το βράδυ πάντως πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τους εκπροσώπους των δανειστών, διαδικασία η οποία θα συνεχισθεί και σήμερα, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία έως αύριο Παρασκευή.

«Στόχος είναι να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους αλλά όχι αυτούς που πτωχεύουν για να αποφύγουν τις ευθύνες τους», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αθήνα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για όλα και σημειώνοντας ότι στόχος είναι να υπάρχει συμφωνία μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας. Σε ανάλογο πνεύμα, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να προστατεύσουν τους αδύναμους αλλά υπάρχει μια μεγάλη διστακτικότητα να προστατευθεί η πλειονότητα των νοικοκυριών όπως θέλει η ελληνική κυβέρνηση. Ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν δείτε τα εισοδηματικά κριτήρια που θέτει η ελληνική κυβέρνηση, θα καταλάβετε ότι μιλάει για αποδοχές μεγαλύτερες από τις μέσες αποδοχές στη Γερμανία».

«Θα βρεθεί λύση η οποία θα δημιουργεί ασφάλεια στους πολίτες και θα συνιστά ένα ακόμη πεδίο στο οποίο θα υπάρξει συμφωνία», εκτίμησε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης σε δηλώσεις του μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον Ευρωπαίο επίτροπο.

Η αναφορά του Ευρωπαίου αξιωματούχου στα εισοδηματικά κριτήρια κάθε άλλο παρά τυχαία είναι αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελούν το σημείο εκείνο στο οποίο παρατηρείται η μεγαλύτερη απόκλιση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει να προστατεύονται οφειλέτες με ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ. Από την άλλη, οι δανειστές προτείνουν ως όριο ετήσιου εισοδήματος 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι χωρίς παιδιά και προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.

Εκεί που υπάρχει μικρότερη απόσταση είναι στο όριο της αξίας της πρώτης κατοικίας. Η ελληνική κυβέρνηση ξεκινάει από τις 200.000 ευρώ για άγαμο, με τις 200.000 ευρώ να πρόκειται για αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, ενώ οι δανειστές προτείνουν ως όριο τις 120.000 ευρώ, αλλά ως εμπορική αξία της πρώτης κατοικίας. Η κοινή υπουργική απόφαση που πρέπει να εκδοθεί θα πρέπει να περιλαμβάνει και το κριτήριο του συνόλου των οφειλών. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει αυτές να είναι έως 200.000 ευρώ, ενώ οι δανειστές ζητούν αυτές να διαμορφώνονται έως 120.000 ευρώ.

Με βάση την ελληνική πρόταση εκτιμάται ότι μπορεί να προστατευθεί το 72% των οφειλετών, ενώ με βάση την πρόταση των δανειστών η προστασία της πρώτης κατοικίας υπολογίζεται ότι θα καλύπτει το 20% των περιπτώσεων.

Σε μια προσπάθεια, τέλος, αφενός να καθησυχάσει τους δανειολήπτες και αφετέρου να δώσει εγγυήσεις ότι θα υπάρχουν χρηματορροές στις τράπεζες, η κυβέρνηση φέρεται να προτείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας στην περίπτωση επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού του δανειολήπτη με τους πιστωτές του, υπό την προϋπόθεση βεβαίως αυτός να ακολουθεί με συνέπεια ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του προς όλους τους πιστωτές, τράπεζες και Δημόσιο. Η πρόταση αυτή εντάσσεται στο συνολικό πλαίσιο αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο θα πρέπει να θεσμοθετηθεί έως το τέλος Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή