Η αξιοποίηση του Ελληνικού, επόμενη δοκιμασία για ΤΑΙΠΕΔ και επενδυτές

Η αξιοποίηση του Ελληνικού, επόμενη δοκιμασία για ΤΑΙΠΕΔ και επενδυτές

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα περιφερειακά αεροδρόμια και τους δύο μεγάλους λιμένες (ΟΛΠ/ΟΛΘ) δρομολογημένους, το ενδιαφέρον της αγοράς σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις στρέφεται τώρα στην αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Η συγκεκριμένη αξιοποίηση, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αποτελεί την επόμενη μεγάλη δοκιμασία της κυβέρνησης, αλλά και του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) στον συγκεκριμένο τομέα. Ειδικά για την κυβέρνηση, η ολοκλήρωση της σχετικής σύμβασης συνιστά την πιο «ενοχλητική» για την ίδια, αφού ακόμη και μέχρι πρόσφατα στελέχη της είχαν τοποθετηθεί εναντίον της, όπως, για παράδειγμα, ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Αν και οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στους πιστωτές της χώρας σχετικά με το Ελληνικό δεν επιδέχονται παρερμηνείες, εντούτοις υπάρχουν πολλοί που ανησυχούν με τις καθυστερήσεις που σημειώνονται. Θεωρητικά η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προχωρήσει στον διορισμό του συντονιστή του έργου εδώ και αρκετές εβδομάδες, κάτι που ωστόσο δεν έχει συμβεί.

Ο συντονιστής θα είναι φυσικό πρόσωπο, που θα παρακολουθεί την πορεία της υλοποίησης όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η σύμβαση παραχώρησης και εκμετάλλευσης της έκτασης που υπεγράφη μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development στις 14 Νοεμβρίου 2014. Μεταξύ των προαπαιτουμένων είναι η μετακίνηση εκτός της έκτασης όλων των φορέων που φιλοξενούνται στο Ελληνικό, η έκδοση όλων των σχετικών (πολεοδομικών, περιβαλλοντικών κ.λπ.) αδειών και, τέλος, η κύρωση της σύμβασης από την ελληνική Βουλή. Το έργο, επομένως, του συντονιστή θα είναι καθοριστικό, καθώς θα συντονίζει υπουργεία, ΤΑΙΠΕΔ, «Ελληνικόν Α.Ε.», επενδυτική κοινοπραξία κ.ά. Σύμφωνα με παράγοντες, ο συγκεκριμένος διορισμός θα δείξει προς τα πού θα γείρει η πλάστιγγα.

Περιθώριο

Για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών δόθηκε περιθώριο δύο ετών. Μετά την παρέλευση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, ο προτιμητέος επενδυτής θα μπορεί να αποχωρήσει χωρίς κανένα κόστος για τον ίδιο, π.χ. μια κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών που έχει ενεχυριάσει στο ΤΑΙΠΕΔ. Ηδη, ο πρώτος χρόνος κύλησε χωρίς να γίνει ούτε ένα βήμα εμπρός, και πλέον θεωρείται σίγουρο ότι το χρονικό διάστημα που απομένει δεν επαρκεί για την υλοποίηση των προαπαιτουμένων. Στελέχη στην πλευρά της επενδυτικής κοινοπραξίας αναφέρουν ότι, με βάση τους όρους λειτουργίας της κρατικής μηχανής, ο χρόνος δεν επαρκεί και ότι, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι δύο συμβαλλόμενοι θα πρέπει να συμφωνήσουν στη χρονική μετατόπιση του ορόσημου που προβλέπεται στη σύμβαση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι «διψά» για έσοδα, δεν έχει προχωρήσει στη δημοπράτηση της άδειας καζίνο στο Ελληνικό. Το τελευταίο συνιστά επίσης προαπαιτούμενο της αξιοποίησης της έκτασης. Ως συνέπεια, οι επενδυτές τηρούν επιφυλάξεις σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, αναμένουν την επίσημη δέσμευση από την πλευρά της κυβέρνησης ή/και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προτού οι ίδιοι θεωρήσουν ότι επιστρέφουν σε αυτή.

Μήνυμα

Το θετικό είναι ότι την περασμένη εβδομάδα συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας «Ελληνικόν Α.Ε.». Πλέον η διοίκηση της εταιρείας απαρτίζεται από άτομα που δεν διάκεινται εχθρικά απέναντι στη συγκεκριμένη αξιοποίηση, όπως συνέβαινε με τα μέλη της προηγούμενης διοίκησης. Στο προηγούμενο Δ.Σ. της εταιρείας συμμετείχε, χωρίς, μάλιστα, να έχει κανέναν θεσμικό ρόλο, ο πρώην δήμαρχος του Αργυρούπολης-Ελληνικού και ένας από τους πρωτοστάτες στις κινητοποιήσεις των πολεμίων της αξιοποίησης της συγκεκριμένης αξιοποίησης, Χρ. Κορτζίδης. Ο τελευταίος αντικαταστάθηκε από τον νυν δήμαρχο Αργυρουπόλεως-Ελληνικού, Ι. Κωνσταντάτο, ο οποίος τουλάχιστον κατέχει θεσμικό ρόλο. Επιπλέον, ο κ. Κωνσταντάτος, αλλά και τα άλλα μέλη που διορίσθηκαν από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, με επικεφαλής την κ. Σουλτάνα Σπυροπούλου, παραμένουν θετικά διακείμενοι στη συγκεκριμένη επένδυση. Υπέρ της επένδυσης επίσης φέρονται και οι δήμαρχοι Αλίμου, Ανδρ. Κονδύλης, και Γλυφάδας, Γ. Παπανικολάου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή