Με μεγάλο discount οι ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών

Με μεγάλο discount οι ανακεφαλαιοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πολύ χαμηλότερες από τις ήδη εξαιρετικά χαμηλές τιμές στις οποίες βρίσκονται οι μετοχές των τραπεζών θα ολοκληρωθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, οδηγώντας έτσι στον «αφανισμό» των παλαιών μετόχων. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι αυξήσεις θα διαμορφωθούν με έκπτωση (discount) περίπου 40% – 50% από το χθεσινό κλείσιμο.

Χθες «έκλεισαν» ουσιαστικά τα βιβλία προσφορών της Alpha Bank και της Eurobank, οι οποίες άντλησαν το σύνολο του ζητούμενου ποσού, ενώ σύντομα θα κλείσει και της Εθνικής. Παράλληλα εντείνει τις προσπάθειές της η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είχε τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες, έχοντας να αντιμετωπίσει τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών και του κλίματος τις τελευταίες ημέρες.

Οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών μπορεί –έστω και με πολλές δυσκολίες– να πετύχουν, ωστόσο η επιτυχία δεν προσφέρεται καθόλου για πανηγυρισμούς, καθώς οι τιμές που προσφέρουν οι επενδυτές είναι εξαιρετικά χαμηλές. Σύμφωνα με εκπροσώπους θεσμικών χαρτοφυλακίων, ακόμα και στις περιπτώσεις όπου το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον οδήγησε στη γρήγορη συγκέντρωση των ζητούμενων ποσών –όπως συνέβη στην περίπτωση της Alpha Bank και της Eurobank– οι τιμές με τις οποίες «κλείνουν» τα βιβλία προσφορών είναι σημαντικά χαμηλότερες της τρέχουσας. Δεδομένου ότι σε σχέση με τις τιμές του καλοκαιριού του 2014 (δηλαδή πριν η χώρα περάσει σε προεκλογική περίοδο και τη διαπραγμάτευση του 2015) οι τιμές ήδη υποχωρούν κατά 85,8% της Εθνικής Τράπεζας, κατά 90,6% της Alpha Bank, κατά 93,5% της Eurobank και κατά 97,7% της Πειραιώς, η υλοποίηση των αυξήσεων σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα πρακτικά οδηγεί σε εκμηδενισμό της συμμετοχής των υφιστάμενων «παλαιών» μετόχων. Χθες η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στο 0,41 ευρώ, της Alpha Bank στο 0,064 ευρώ, της Τράπεζας Πειραιώς στο 0,041 ευρώ και της Eurobank στο 0,027 του ευρώ!

Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι στην παρούσα συγκυρία, και με δεδομένη την κατάσταση της χώρας και του τραπεζικού συστήματος μετά την αναταραχή των τελευταίων μηνών, το ζητούμενο είναι να αντληθούν τα απαραίτητα κεφάλαια, ενώ η τιμή έρχεται… δεύτερη. Αναλυτές εκτιμούν ότι από το χθεσινό κλείσιμο οι τιμές με τις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι κατά 40% έως 50% (και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως ακόμα περισσότερο) χαμηλότερες. Η χθεσινή μέρα αποδείχθηκε εξαιρετικά δύσκολη για τις μετοχές των τραπεζών, καθώς ενώ αρχικά αποκόμισαν ισχυρά κέρδη, εν συνεχεία η προσφορά επικράτησε και οι τιμές όχι μόνο έχασαν τα αρχικά κέρδη αλλά τελικά έκλεισαν με σημαντικές απώλειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης των τραπεζών άνοιξε με κέρδη της τάξης του 11% για να κλείσει τελικά με απώλειες 6,96%.

Alpha και Eurobank έκλεισαν χθες τα βιβλία προσφορών, δηλαδή σταμάτησαν να δέχονται άλλους επενδυτές, και όπως μεταδίδουν στελέχη των δύο τραπεζών το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και η προσφορά υπερκάλυψε το ζητούμενο ποσό. Ωστόσο η ολοκλήρωση της συναλλαγής, δηλαδή η πίστωση των μετρητών και η έκδοση των τραπεζών, θα γίνει την επόμενη εβδομάδα μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων και την έγκριση από το Euroworking Group που θα συνεδριάσει μεθαύριο Παρασκευή της εκταμίευσης της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ και των 10 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση. Με επιτυχία ολοκληρώνεται και η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, η οποία πιθανότατα σήμερα θα ανακοινώσει την κάλυψη του ποσού. Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα η Εθνική θα «τρέξει» δημόσια προσφορά για Ελληνες επενδυτές, οι οποίοι θα μπορούν να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση, με όρους ίδιους με τους ξένους επενδυτές, μέχρι το ποσό των 146 εκατ. ευρώ που μπορεί να αυξηθεί σε 300 εκατ. ευρώ ανάλογα με το πού θα κλείσει η δημόσια προσφορά στο εξωτερικό. Η Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται ότι αντιμετωπίζει μεγαλύτερες δυσκολίες, δεδομένου ότι εμφάνισε τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες. Πηγές της τράπεζας, πάντως, εκφράζουν αισιοδοξία για την έκβαση του εγχειρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή