Η αβεβαιότητα κρατάει τα ευρώ εκτός τραπεζών

Η αβεβαιότητα κρατάει τα ευρώ εκτός τραπεζών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο όγδοο έτος ύφεσης εισέρχεται η χώρα, με την κοινωνία, τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες να βρίσκονται σε οριακό σημείο. Στελέχη τραπεζών αλλά και επιχειρηματίες προειδοποιούν ότι αν η χώρα δεν επανέλθει σε συνθήκες κανονικότητας γρήγορα, εντός το πρώτου τριμήνου του έτους, έτσι ώστε η οικονομία να ανακτήσει τον βηματισμό της, τότε κινδυνεύουμε να διαβούμε το κρίσιμο εκείνο σημείο κατά το οποίο δεν θα υπάρχει δυνατότητα επιστροφής σε συνθήκες κανονικότητας. Με εξαίρεση μια μικρή ανάπαυλα το 2014, η οικονομία συρρικνώνεται αδιάκοπα από το 2008 και μετά. Η εικόνα της παραπέμπει σε κατεστραμμένο τοπίο: την τελευταία 6ετία το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά περίπου 25% ή 50 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 116 δισ. ευρώ, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ, οι επενδύσεις το 2015 κατέρρευσαν στο χαμηλότερο σημείο από τη δεκαετία του ’60, ενώ η ανεργία παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, κοντά στο 25%. Αθροιστικά, οι οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τις τράπεζες και προς το ελληνικό Δημόσιο ξεπερνούν τα 180 δισ. ευρώ, νούμερο σημαντικά υψηλότερο του ΑΕΠ της χώρας.

Οπως έχει τονίσει κατ’ επανάληψιν ο ΣΕΒ, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν επενδύσεις τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, μέχρι το 2022, ώστε να αντισταθμιστεί η τεράστια αποεπένδυση που έχει πραγματοποιηθεί τα χρόνια της μεγάλης κρίσης.

Η διαδρομή των εκροών τα τελευταία χρόνια αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της μεγάλης κρίσης που πλήττει την οικονομία: το 2010 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 28 δισ., το 2011 κατά 35 δισ., το 2012 κατά 12 δισ., ενώ το 2013 σημειώθηκαν μικρές εισροές ύψους 1,8 δισ. ευρώ, αποτέλεσμα της πολιτικής σταθερότητας. Το 2014 σημειώθηκαν νέες εκροές ύψους 3 δισ., ενώ το 2015 οι εκροές ανήλθαν στα 39 δισ. ευρώ, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, από τα περίπου 116 δισ., περίπου τα μισά, δηλαδή περί τα 55 δισ. ευρώ, έχουν μετακινηθεί σε τράπεζες στο εξωτερικό. Επίσης, αρκετά δισ. ευρώ έχουν επενδυθεί σε αμοιβαία κεφάλαια και ομόλογα εξωτερικού καθώς και σε αγορές ακινήτων.

Οι εκροές καταθέσεων κατά το διάστημα 2010-2012 μετακινήθηκαν κυρίως σε τράπεζες και επενδύσεις στο εξωτερικό, ενώ αντίθετα το νέο κύμα εκροών το 2015 παρέμεινε στη χώρα. Περίπου τα μισά από τα 40 δισ. ευρώ που αποσύρθηκαν από τις τράπεζες το 2015 βρίσκονται στη χώρα μας σε θυρίδες, στρώματα και σεντούκια, καθώς η ανησυχία και η αβεβαιότητα παραμένουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή