Σύσταση ειδικής επενδυτικής ομάδας για την Ελλάδα από την ΕΤΕπ

Σύσταση ειδικής επενδυτικής ομάδας για την Ελλάδα από την ΕΤΕπ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση σε συνδυασμό με το προσφυγικό πρόβλημα θα μπορούσε να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα για την Ελλάδα, εκτίμησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγερ, ο οποίος πάντως εξέφρασε την αισιοδοξία του για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και την πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα, που είναι όπως είπε προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες με αφορμή τη σύσταση της επενδυτικής ομάδας που θα στελεχώσει το γραφείο της Αθήνας, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ αξιολόγησε το προσφυγικό ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίσει σήμερα η Ευρώπη, καθώς ωθεί όπως σημείωσε «σε εθνικές λύσεις», που «μπορεί να καταστρέψουν την εσωτερική αγορά, υπονομεύοντας το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Η νεοσυσταθείσα επενδυτική ομάδα, που συγκροτείται από τριάντα στελέχη με επικεφαλής τον κ. Νικολά Ζενέ, αποτελεί μια πρωτοβουλία που ανέλαβε η ΕΤΕπ ειδικά για την Ελλάδα, προκειμένου να εξετάσει, μεταξύ άλλων, επενδυτικά σχέδια που θα ήταν δυνατόν να χρηματοδοτηθούν μέσα από το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ». Η τράπεζα με τον τρόπο αυτό επιδιώκει να σηματοδοτήσει και την ενίσχυση της παρουσίας της στη χώρα μέσω εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών. Οπως εξήγησε ο κ. Ζενέ, η επενδυτική ομάδα θα προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές απευθείας με τις επιχειρήσεις που θα δείξουν ενδιαφέρον για την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών που απαιτούν χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τον κ. Χόγερ, οι χρηματοδοτήσεις μέσω του «πακέτου Γιούνκερ» αποτελούν πρόσθετη δραστηριότητα για την ΕΤΕπ, η οποία το 2015 χορήγησε στη χώρα μας 1,4 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων και εγγυήσεων. Η ομάδα θα αποτελείται από 30 στελέχη του ομίλου ΕΤΕπ, περίπου οι μισοί από τους οποίους θα έχουν την έδρα τους στο γραφείο της τράπεζας της Ε.Ε. στην Αθήνα.

Εξηγώντας τους νέους τρόπους χρηματοδότησης που προωθεί η Τράπεζα, ο κ. Ζενέ επέμεινε στη δυνατότητα συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρήσεων, ενώ επέμεινε στην αλλαγή φιλοσοφίας που υπάρχει στην Ευρώπη για τη μετατόπιση από τον τομέα των επιδοτήσεων σε αυτόν των εγγυήσεων. Τα κριτήρια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων προϋποθέτουν αριθμό εργαζομένων έως 3.000 άτομα, όριο που απηχεί τα ευρωπαϊκά στάνταρ, χωρίς να σημαίνει ότι είναι η βάση με την οποία θα αξιολογείται μια επιχείρηση. Αντίστοιχα το ύψος του δανεισμού έχει οριστεί στα 7,5 εκατ. ευρώ και είναι το ελάχιστο επίπεδο στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει η ΕΤΕπ, η οποία στη συνέχεια θα μπορεί να εγγυάται το υπόλοιπο μέρος του δανείου, που η επιχείρηση θα παίρνει από άλλους χρηματοδοτικούς φορείς. Ο κ. Ζενέ εκτίμησε πως η τράπεζα θα είναι έτοιμη σε έξι μήνες από σήμερα, για να αξιολογήσει εάν υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για επενδύσεις που μπορεί να αφορούν όλο το φάσμα των κλάδων, με εξαίρεση τον καπνό και τα τυχερά παιχνίδια.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με την Ελλάδα, με άλλους ευρωπαϊκούς φορείς αναπτυξιακής χρηματοδότησης και ιδιώτες επενδυτές έτσι ώστε να συμβάλουμε περαιτέρω στην ανάκαμψη της χώρας», κατέληξε ο κ. Χόγερ, ο οποίος κατά διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. Να σημειωθεί ότι από το 2008 ο όμιλος ΕΤΕπ έχει χορηγήσει πάνω από 12 δισ. ευρώ στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανείων και εγγυήσεων. Το σύνολο της ρευστότητας που έχει εγκριθεί για την Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 18 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% του ΑΕΠ της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή