ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κινητικότητα για το project του Ελληνικού

elliniko1

Πολλαπλασιάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες οι επαφές μεταξύ Lamda Development και Δημοσίου για το Ελληνικό. Στόχος είναι να οριστικοποιηθεί ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας για την ανάπτυξη της έκτασης του πρώην αεροδρομίου. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, έπειτα και από πολλές παρουσιάσεις του επενδυτή, έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος. Ολες οι εμπλεκόμενες πλευρές εκτιμούν πως είναι εφικτή η επίτευξη της συμφωνίας έως την προθεσμία της 26ης Απριλίου, που τα δύο μέρη έχουν από κοινού προσδιορίσει.

Το Ελληνικό, σύμφωνα με κύκλους που γνωρίζουν τα σχέδια της κυβέρνησης, είναι μία από τις τελευταίες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις που προωθούνται πριν από τη δημιουργία του νέου Ταμείου για την άμεση λειτουργία του οποίου πιέζουν ασφυκτικά πλέον οι δανειστές. Το Ελληνικό όμως έχει αποφασιστεί να προχωρήσει. Παραμένουν ασφαλώς ανοιχτά ζητήματα, αλλά, όπως προκύπτει, υπάρχει διάθεση να βρεθούν λύσεις. Εφόσον βέβαια οι πολιτικές και οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν και η αρνητική διεθνής συγκυρία δεν ανατρέψει ριζικά τον σχεδιασμό.

Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, ολοκληρωθεί η υπό επεξεργασία σύμβαση παραχώρησης και οριστικοποιηθεί η κατάρτιση σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης, θα οδεύσουν προς κύρωση από τη Βουλή και έγκριση μέσω Προεδρικού Διατάγματος, αντίστοιχα, ενώ θα ακολουθήσει η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή τους.

Σε ρόλο επισπεύδοντα του έργου από την πλευρά του Δημοσίου βρίσκεται ο ειδικός συντονιστής που έχει διορίσει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Θέση που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Πρόκειται για τον ειδικό σύμβουλο του υπουργού, Δημήτριο Τσιλιμίγκα. Ως συντονιστής έχει πραγματοποιήσει σειρά επαφών με όλες τις πλευρές συμπεριλαμβανομένων των τριών δημάρχων των όμορων δήμων.

Οι επαφές αυτές έχουν αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα, καθώς επιδιώκεται η επίτευξη συναίνεσης των τοπικών κοινωνιών για την επένδυση. Για να καταστεί αυτό εφικτό πρέπει να ικανοποιηθεί ένας σημαντικός αριθμός αιτημάτων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παραχωρήσεις στους δήμους παραλιακών εκτάσεων που δεν βρίσκονται στην κυριότητά τους, αλλά και προβλέψεις για τη διαχείριση απορριμμάτων, τον συγκοινωνιακό σχεδιασμό, θέματα πρασίνου και ρύθμιση ανοιχτών υπολοίπων εκατέρωθεν υποχρεώσεων.

Από την Περιφέρεια σημειώνουν πως εφόσον οι τοπικές κοινωνίες συναινούν, δεν θα ανακύψουν εμπόδια από τη δευτεροβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση και επισημαίνουν πως ούτως ή άλλως οι αδειοδοτικές της αρμοδιότητες στη συγκεκριμένη επένδυση είναι μικρές, αφού ο βασικός όγκος τους θα γίνει από την κεντρική διοίκηση και με Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης.