Από το Μεγάλο Πάρτι στη Χρεοκοπία

Από το Μεγάλο Πάρτι στη Χρεοκοπία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ατμόσφαιρα απογοήτευσης των καιρών αναπαρήγαγε η συζήτηση χθες το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Public Συντάγματος με αφορμή την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιάννη Παπαδογιάννη. Το βιβλίο του τραπεζικού συντάκτη της «Κ», με τίτλο «Από το Μεγάλο Πάρτι στη Χρεοκοπία», αναλύει τους λόγους για τους οποίους η χώρα εγκλωβίστηκε το 2010 σε καθεστώς μνημονίου, αλλά και γιατί παραμένει και σήμερα πλήρως εξαρτημένη από την αυστηρή ελεημοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων της και του ΔΝΤ.

Οπως εξήγησε στην παρέμβασή του ο συγγραφέας, ήταν «αναμενόμενο» να υπάρξει μια βαθιά διαρθρωτική κρίση της ελληνικής οικονομίας. «Η κατάρρευση, ωστόσο, δεν ήταν αναπόφευκτη», τόνισε, αποδίδοντάς την σε σημαντικό βαθμό στο ότι «αδυνατούμε ακόμα και σήμερα να συζητήσουμε» για τα αίτια της κρίσης.

Ο Αλέξης Παπαχελάς, που έχει γράψει και τον πρόλογο του βιβλίου, επαίνεσε το βιβλίο ως «ψύχραιμο» και «πολύ σοβαρό», διερωτώμενος παράλληλα αν αυτά τα στοιχεία, χωρίς θεωρίες συνωμοσίας και υπερβολές τύπου Βαρουφάκη, επαρκούν για να πουλήσει πολλά αντίτυπα. Ο διευθυντής της «Κ» περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την αντιφατική πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων, που ψήφιζαν νόμους τους οποίους ουδέποτε εφάρμοζαν. Εξέφρασε επίσης έντονη απαισιοδοξία και για τις προοπτικές της Ευρώπης.

Ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός Νίκος Χριστοδουλάκης είπε ότι το βιβλίο υπερβαίνει τον διπολισμό «κακοί πολιτικοί, αγία κοινωνία» και αναδεικνύει τον «μεγάλο συνασπισμό διεκδίκησης δημοσίων πόρων» στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Κάλεσε δε όσους διατηρούν «άδολες αυταπάτες για τον χαρακτήρα της κοινωνίας μας» να μην το διαβάσουν αν θέλουν να μη διαλυθούν οι ψευδαισθήσεις τους.

Ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης υπογράμμισε την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο αξίωμα του πρωθυπουργού ως βασική αιτία της συγκρουσιακής φύσης της ελληνικής πολιτικής. Οσο δεν υπάρχει σεβασμός στον νόμο, τόνισε, η Ελλάδα θα ακροβατεί μεταξύ καταπάτησης και καταλήστευσης της δημόσιας περιουσίας.

Μία νότα αισιοδοξίας κατάφερε να δώσει στο τέλος ο αντιπρόεδρος της Apivita Νίκος Κουτσιανάς. Ο επιχειρηματίας θύμισε τη ρήση του Καζαντζάκη –«να αγαπάς την ευθύνη»– και είπε ότι αρκεί, για να επανέλθουμε στην ανάπτυξη, να αξιοποιήσουμε στρατηγικά τα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα: το ανθρώπινο δυναμικό, τους φυσικούς πόρους και τον πολιτισμό της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή