ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκινούν οι διαδικασίες επέκτασης της παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών

20s4aer

Ανοίγει ο δρόμος για την επέκταση της σύμβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) «Ελ. Βενιζέλος». Το θέμα αναμένεται να έλθει σε επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης, μετά το «πράσινο φως» που έδωσε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζης, στον πρόεδρο του ΔΑΑ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, απέστειλε επιστολή στον κ. Ρουμελιώτη με την οποία ουσιαστικά ανοίγει το θέμα της διαπραγμάτευσης της επέκτασης της παραχώρησης του ΔΑΑ κατά 20 χρόνια. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο υπουργός στην επιστολή του, η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης θα αφορά και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων της υφιστάμενης σύμβασης. Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σπίρτζης θέτει ζητήματα που άπτονται του επιχειρησιακού προγράμματος του ΔΑΑ για την περίοδο 2016-2046, της εμπορικής πολιτικής που έχουν επιπτώσεις στην εθνική οικονομία (π.χ. τέλη χρήσης), της διαχείρισης κεφαλαίου, αποπληρωμής δανείων και αποσβέσεων, των μισθωμάτων που εφαρμόζει ο ΔΑΑ στις δημόσιες υπηρεσίες, των δικαιωμάτων ψήφου, διάφορα διοικητικά θέματα, όπως είναι η εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο και στη γενική συνέλευση, θέματα προσωπικού και εργασιακών σχέσεων.

Ο κ. Σπίρτζης αναφέρεται στη διασφάλιση μιας διαπραγμάτευσης που θα είναι διαφανής και επωφελής για όλα τα μέρη. Στη διαπραγμάτευση αυτή, κατά τον υπουργό, καλούνται να συμβάλουν τόσο τα υπουργεία ΥΠΟΜΕΔΙ, Οικονομικών και Επικρατείας αλλά και η ΥΠΑ, ο ΔΑΑ, η ΕΤΕπ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού και τέλος το ΤΑΙΠΕΔ. Στόχος θα είναι «να καθοριστεί, υλοποιηθεί και διασφαλιστεί η διαφανής και επωφελής για όλα τα μέρη διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει τελικά στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης».

Στην επιστολή δεν γίνεται κανένας λόγος για πώληση μετοχών του ΔΑΑ, είτε τώρα είτε στο μέλλον. Ωστόσο είναι αμφίβολο αν το ΤΑΙΠΕΔ θ’ αποφύγει την πώληση του 30% των μετοχών που κατέχει στον ΔΑΑ. Πάντως, με την επιστολή αυτή ο κ. Σπίρτζης επιχειρεί να επιβάλει τον δικό του ρόλο, και πιθανώς άλλων μελών της κυβέρνησης, στη διαδικασία περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ΔΑΑ. Επίσης, ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, με την επιστολή αυτή, φαίνεται να αναγνωρίζει τη μνημονιακή υποχρέωση της περαιτέρω αξιοποίησης του ΔΑΑ από το ΤΑΙΠΕΔ. Κι εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, η παράταση της σύμβασης αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους τρεις έως τέσσερις μήνες.

Παράγοντες κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι οι όροι που θα τεθούν στη διαδικασία της επαναδιαπραγμάτευσης, θα είναι αντικείμενο ελέγχου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η οποία και θα είναι ο τελικός κριτής της νέας συμφωνίας. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν παρά πολλά πράγματα, έτσι ώστε να αλλοιώνεται η αρχική συμφωνία του 1996.