Η Κομισιόν απαιτεί εξηγήσεις από τον Γ. Σταθάκη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η Κομισιόν απαιτεί εξηγήσεις από τον Γ. Σταθάκη για την Επιτροπή Ανταγωνισμού

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξηγήσεις για την πρόσφατη τροπολογία που αφορά τη λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα κληθεί να δώσει στην αρμόδια επίτροπο ο κ. Γιώργος Σταθάκης. Ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας, που πραγματοποιείται μεθαύριο Δευτέρα, θα έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με την αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού επίτροπο κ. Μ. Βεστάγκερ. Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα που έχει ανακύψει μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις του υπουργού Οικονομίας στη σύνθεση και λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν και «φωτογραφικές» διατάξεις.

Η ενόχληση της Κομισιόν έχει ήδη διατυπωθεί σε σχετική αλληλογραφία με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα ετέθη και κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε., Γκερτ Κούπμαν.

Πέρα από το γεγονός ότι οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις θεωρούνται ότι δεν συνάδουν με τα όσα προβλέπονται σε κοινοτικό επίπεδο για τις ανεξάρτητες αρχές, οι παρεμβάσεις αυτές έχουν θεωρηθεί και ως μονομερής ενέργεια από την πλευρά των δανειστών. Κι αυτό, διότι τα ζητήματα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της, τις πρωτοβουλίες αναβάθμισής της, αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζει στην εφαρμογή των πολιτικών για το άνοιγμα των αγορών και την απελευθέρωση των λεγόμενων «κλειστών» επαγγελμάτων, αποτελούν μέρος του μνημονίου.

Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία που ψηφίστηκε πριν από περίπου ένα μήνα προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

–  Υπάρχει ασυμβίβαστο για τον αντιπρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής όταν έχει συζυγική σχέση με μέλος του Κοινοβουλίου. Πρόκειται για την πλέον «φωτογραφική» διάταξη, καθώς ο νυν αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δ. Λουκάς, είναι σύζυγος της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Ν. Κεραμέως. Ανάλογο ασυμβίβαστο δεν προβλέπεται σε καμία άλλη ανεξάρτητη αρχή.

–  Η θητεία του γενικού διευθυντή και των τεσσάρων διευθυντών της Επιτροπής Ανταγωνισμού μειώνεται από τέσσερα χρόνια σε τρία με δυνατότητα ανανέωσης μόνο μία φορά. Στην αρχική τροπολογία που είχε κατατεθεί και αποσύρθηκε ως εκπρόθεσμη προβλεπόταν μείωση της θητείας στα δύο χρόνια, κάτι που σήμαινε ότι θα έπρεπε να αποχωρήσουν σε λίγους μήνες η νυν γενική διευθύντρια και κάποιοι από τους διευθυντές.

–  Θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα η μη συμμόρφωση των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τις αποφάσεις και τις πράξεις του εποπτεύοντος υπουργού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή