Σχέδιο για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 20 δισ. την τριετία 2016-2018

Σχέδιο για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 20 δισ. την τριετία 2016-2018

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον φιλόδοξο στόχο για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά περίπου 7 δισ. ευρώ ή 10% ετησίως θα θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), με στόχο τη δραστική αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος. Σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν τα 72 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, που περιλαμβάνουν και δάνεια που έχουν μεγάλες πιθανότητες να μην αποπληρωθούν, αγγίζουν τα 100 δισ. ευρώ, σε σύνολο δανείων ύψους 203 δισ.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε την ανάγκη να αναληφθούν γρήγορα τολμηρές και καινοτόμες πρωτοβουλίες, με στόχο τη δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με τον διοικητή, στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει ο ορισμός συγκεκριμένων στόχων, από τον προσεχή Ιούνιο, όπου ανά τρίμηνο οι τράπεζες θα πρέπει να παρουσιάζουν αναλυτικά την πρόοδό τους στην επίτευξη των στόχων. Σύμφωνα με την ΤτΕ, η υποχρέωση των τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους, σε συνδυασμό με το νέο θεσμικό πλαίσιο, που συνδέεται, μεταξύ άλλων, με τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, την επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών και την ευκολία ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων από τις τράπεζες, εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν στη σταδιακή υποχώρηση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στόχος είναι η μείωση κατά την 3ετία 2016-2018 των «κόκκινων» δανείων κατά 30%. Αυτό σημαίνει ότι από 35,5% που διαμορφώνεται (Δεκέμβριος 2015) ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να περιοριστεί στο 25% μέσα στην 3ετία 2016-2018. Ετσι, από 72,3 δισ. ευρώ που διαμορφώνονται σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πρέπει να περιοριστούν περίπου στα 52 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018. Δηλαδή μείωση 20 δισ.

Τελικός στόχος είναι ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων να βρεθεί σε ορίζοντα επταετίας κάτω από το 10%, επίπεδο που θεωρείται σχετικά φυσιολογικό.

Το 2015 σημειώθηκε αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση, εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών. Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (που εμφανίζουν καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) διαμορφώνονται στο 36%, ενώ το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που περιλαμβάνει και δάνεια που εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες να μην αποπληρωθούν, ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2015 σε 43,6% έναντι 39,9% στο τέλος του 2014. Αναλυτικότερα, στα καταναλωτικά ανοίγματα ανήλθε σε 55,4%, στα επιχειρηματικά σε 43,3% και στα στεγαστικά ανοίγματα σε 39,8%. Σύμφωνα με την ΤτΕ, ως αντιστάθμισμα οι τράπεζες προχώρησαν σε σημαντική ενίσχυση του αποθέματος των προβλέψεων που πλέον αντιστοιχούν στο 48,8% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Θετικά στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν οι μακροχρόνιες ρυθμίσεις, καθώς η τρέχουσα πρακτική βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων οδηγεί σε παράταση του προβλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή