Πιέσεις Πόλσον για αλλαγή διοίκησης στην Τράπεζα Πειραιώς

Πιέσεις Πόλσον για αλλαγή διοίκησης στην Τράπεζα Πειραιώς

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναταράξεις σημειώνονται στη διοικητική πυραμίδα του ομίλου Πειραιώς καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον που ελέγχει το 9,3% των μετοχών της τράπεζας ασκεί πιέσεις για την αλλαγή της διοίκησης, με στόχο να αναλάβει τον διοικητικό έλεγχο της Πειραιώς.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο κ. Πόλσον είναι πιθανό μέσω άλλων χαρτοφυλακίων ή και μετοχικών συνασπισμών να ελέγχει ποσοστό που προσεγγίζει αλλά δεν ξεπερνά το 15%. Η Τράπεζα Πειραιώς αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ωστόσο τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι ο εκπρόσωπος του κ. Πόλσον στο Δ.Σ. της Πειραιώς, A. Blades, έχει πραγματοποιήσει και πραγματοποιεί δεκάδες συναντήσεις με μέλη του Δ.Σ., μετόχους αλλά και στελέχη του ΤΧΣ που ελέγχει το 26% της Πειραιώς, ζητώντας επιτακτικά την άμεση αλλαγή της διοίκησης. Ορισμένες πηγές σημειώνουν ότι η τακτική αυτή είναι ασυνήθιστη και αδικαιολόγητα επιθετική, ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι η «μάχη» για την ανάληψη του ελέγχου της Πειραιώς συνδέεται με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεδομένου ότι η Πειραιώς, λόγω μεγέθους, διατηρεί το μεγαλύτερο απόθεμα προβληματικών στοιχείων ενεργητικού.

Σημειώνεται ότι ο κ. Πόλσον είχε αντιδράσει έντονα στην αντικατάσταση του κ. Ανθιμου Θωμόπουλου, ο οποίος ύστερα από παρασκηνιακές διεργασίες και πιέσεις, υπέβαλε την παραίτησή του στις αρχές του έτους.

Από την άλλη πλευρά, άλλοι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο ενεργός ρόλος του κ. Πόλσον και η προσπάθεια εξασφάλισης του διοικητικού ελέγχου της τράπεζας είναι εύλογα καθώς είναι από τους μεγαλύτερους μετόχους, έχοντας πραγματοποιήσει μια σημαντική επενδυτική κίνηση από την οποία μάλιστα καταγράφει σημαντικές ζημίες.

Σημειώνεται ότι η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της Πειραιώς διαμορφώνεται στα 0,174 ευρώ και παραμένει, παρά τα σημαντικά κέρδη των τελευταίων ημερών, αισθητά χαμηλότερα της τιμής της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (0,30 ευρώ). Υπενθυμίζεται ότι μετά την παραίτηση του κ. Θωμόπουλου έχει αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου ο κ. Σταύρος Λεκκάκος, από τα εμπειρότερα και παλαιότερα στελέχη του ομίλου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή του νέου διευθύνοντος, διαδικασία που τρέχει η EgonZehnder.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή