Πτώση 8,3% στην αξία των ελληνικών εξαγωγών τον Ιανουάριο του 2016

Πτώση 8,3% στην αξία των ελληνικών εξαγωγών τον Ιανουάριο του 2016

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το… αριστερό μπήκε το 2016 για τις εξαγωγές, καθώς τον πρώτο μήνα σημείωσαν σημαντική υποχώρηση, ακόμη και εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών. Σε απόλυτους, μάλιστα, αριθμούς συνολικής αξίας εξαγωγών, τον Ιανουάριο του 2016 σημειώθηκε η χειρότερη επίδοση μετά το 2012.

Η κάμψη των εξαγωγών αποδίδεται από τους εξαγωγείς κυρίως στη νέα τροχιά ύφεσης στην οποία εισέρχεται η παγκόσμια οικονομία και στη φθίνουσα πορεία την οποία ακολουθούν το τελευταίο διάστημα οι λεγόμενες αναδυόμενες αγορές. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η μείωση των ελληνικών εξαγωγών οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην υποχώρηση αυτών προς τις τρίτες χώρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η αξία των ελληνικών εξαγωγών τον Ιανουάριο του 2016 ανήλθε, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, σε 1,72 δισ. ευρώ έναντι 1,87 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2015, καταγράφοντας μείωση 8,3%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αξία των ελληνικών εξαγωγών υποχώρησε τον Ιανουάριο του 2016 κατά 3,9% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2015.

Η υποχώρηση των εξαγωγών του περασμένου Ιανουαρίου προήλθε κυρίως από τη μείωση των εξαγωγών προς τις τρίτες χώρες (κατά 18,5%), την ώρα που οι συνολικές εξαγωγές προς τις χώρες της Ε.Ε. υποχώρησαν οριακά (κατά 0,8%). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές εκτός Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 12,6%, ενώ έμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες προς τα κράτη-μέλη της Ενωσης (+0,1%). Το αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευθεί το ποσοστό των ελληνικών εξαγωγών που απορροφούν οι χώρες της Ε.Ε., στο 62,4%, έναντι 37,6% προς τις τρίτες χώρες. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι χώρες της Ε.Ε. αποσπούν μερίδιο της τάξης του 71,3%, έναντι μόλις 28,7% των τρίτων χωρών.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία για τις εξαγωγές του Ιανουαρίου 2016, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), Χριστίνα Σακελλαρίδη, δήλωσε: «Σε ένα πλαίσιο αστάθειας και αβεβαιότητας, οι εξωστρεφείς κλάδοι της ελληνικής οικονομίας δέχονται ισχυρές πιέσεις, με αποτέλεσμα να υποθηκεύεται η προοπτική ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση. Η πορεία των εξαγωγών, ειδικά των βιομηχανικών προϊόντων, αποτελεί ακόμη μία προειδοποίηση και υπενθύμιση της ανάγκης για ένα θετικό σοκ στην οικονομία, σε όρους ανάκτησης εμπιστοσύνης, προσέλκυσης και ενεργοποίησης επενδύσεων και ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Η ίδια η χώρα έχει ανάγκη τα ανοιχτά σύνορα και τους ανεμπόδιστους δρόμους του εμπορίου και των επενδύσεων, προκειμένου να ανακάμψει. Πρωτίστως όμως, θα πρέπει να επενδύσει σε μια συνεκτική προσπάθεια ανάκτησης εμπιστοσύνης και εδραίωσης ενός κλίματος σταθερότητας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή