Ενδιαφέρον από ξένες και εγχώριες εταιρείες για τα μη εξυπηρετούμενα

Ενδιαφέρον από ξένες και εγχώριες εταιρείες για τα μη εξυπηρετούμενα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από δεκαπέντε εταιρείες ή σύμβουλοι διαχείρισης και αγοράς «κόκκινων» δανείων έχουν κάνει μέχρι σήμερα την εμφάνισή τους στην Ελλάδα, η πλειοψηφία των οποίων είναι ξένοι, χωρίς ωστόσο να λείπει και το ενδιαφέρον εγχώριων παικτών. Μεταξύ των εταιρειών τα ονόματα των οποίων φιγουράρουν στις λίστες των υποψηφίων ενδιαφερομένων είναι αυτά των KKR, Aktua, Kaican, GR Servicers, EOS, Sankaty Advisors, B2 Holding, Pepper, APS, Arrow Global, Kruk, Lindorff, Lapithus, Hudson Advisor, APartners Capital, Hatfield & Hatfield, Mountstreet, κ.ά. Επειτα από τη δημοσίευση την περασμένη εβδομάδα από την Τράπεζα της Ελλάδας των όρων και των προϋποθέσεων, βάσει των οποίων θα δοθούν οι άδειες για τη σύσταση εταιρειών διαχείρισης και αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ενδιαφέρον αναμένεται πλέον να γίνει συγκεκριμένο, καθώς τα «κόκκινα» δάνεια στη χώρα μας έχουν φτάσει τα 107 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει η αγορά των «κόκκινων» δανείων ήταν η συμμετοχή πάνω από 200 εκπροσώπων του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα, ξένων επενδυτών και συμβούλων στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η ΤτΕ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Το ενδιαφέρον της EBRD προκύπτει και από τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Η τράπεζα έχει διορίσει εκπρόσωπο-μη εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς και προτίθεται να διορίσει και στις υπόλοιπες τράπεζες.

Στην ομιλία του στην ημερίδα ο υποδιοικητής της ΤτΕ Θεόδωρος Μητράκος τόνισε ότι έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο για την ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ σε εξέλιξη είναι η διαμόρφωση των επιχειρησιακών στόχων, καθώς και η σύσταση γραφείου συντονισμού στην Κεντρική Τράπεζα για την παρακολούθηση της προόδου του σχεδιασμού και της υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής για τα «κόκκινα» δάνεια.

Σημειώνεται ότι έπειτα από τη δημοσίευση της απόφασης για τους όρους και τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων μπορούν να συσταθούν εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων και στη χώρα μας, η ΤτΕ είναι υποχρεωμένη να χορηγήσει την άδεια μέσα σε προθεσμία είκοσι ημερών από την επομένη της υποβολής της σχετικής αίτησης.

Εκτός από τη διαχείριση ή την αγορά δανείων, οι εν λόγω εταιρείες θα μπορούν να χορηγούν δάνεια προς τους οφειλέτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, προκειμένου να κάνουν αναδιάρθρωση της οφειλής τους. Η δυνατότητα αναδιάρθρωσης οφειλών με τη χορήγηση νέου δανείου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η εταιρεία διαχείρισης θα έχει εξαγοράσει το δάνειο από την τράπεζα. Η οφειλή μπορεί να παραμένει στην τράπεζα, η οποία θα πρέπει να συναινέσει στη χορήγηση νέου δανείου που μπορεί να οδηγήσει στην ανάληψη ποσοστού της επιχείρησης –το δάνειο της οποίας αναδιαρθρώνεται– από την εταιρεία διαχείρισης.

Το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο για τη σύσταση εταιρείας διαχείρισης αλλά και εταιρείας για αγορά «κόκκινων» δανείων ορίστηκε στα 100.000 ευρώ, ενώ αν μια εταιρεία διαχείρισης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων σκοπεύει να προχωρήσει και στην αναχρηματοδότηση των απαιτήσεων που διαχειρίζεται, θα πρέπει να έχει ελάχιστο αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 4,5 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη σχέση των εταιρειών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων με τους οφειλέτες, ισχύουν οι διατάξεις του Κώδικα Δεοντολογίας του ν. 4224/2013, ενώ παράλληλα ισχύουν και όλες οι διατάξεις της ΠΔ/ΤΕ 2501/2002 για την ενημέρωση των συναλλασσομένων που εφαρμόζουν τα πιστωτικά ιδρύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή